De Europese Unie vermoedt dat Nvidia zijn dominantie in de markt van AI-chips mogelijks misbruikt en zich schuldig maakt aan anti-competitieve praktijken.
De Europese Commissie is bezig met een informeel onderzoek naar Nvidia. Dat weet Bloomberg. De Commissie vreest dat de chipgigant zijn dominantie in de AI-chipmarkt misschien misbruikt. De Unie wil uitvissen of er in de toekomst eventueel een concrete interventie nodig is. Op dit moment is een formeel onderzoek niet aan de orde, laat staan eventuele straffen.
Nvidia heeft ongeveer 80 procent van de GPU-markt in handen. Met GPU’s bedient Nvidia zowel gamers als professionals. Training en inferentie van AI-algoritmes berust op GPU’s, die daarvoor in enorme aantallen nodig zijn. Nvidia profiteert daar sterk van. Hoewel andere partijen zoals AMD ook capabele chips hebben, zijn de krachtigste exemplaren van de hand van Nvidia. Bovendien vergroeit het software-ecosysteem rond AI almaar meer met dat van Nvidia.
Enorme winsten
De Fransen onderzoeken de positie van Nvidia ook al in meer detail. Met zijn marktpositie heeft het bedrijf immers een grote impact in de prijzen en de beschikbaarheid van chips. Zo zijn er minder Nvidia H100-GPU’s in omloop dan er partijen naar vragen, en resulteert dat in marges van tienduizenden euro’s per verkochte GPU. Dergelijke winsten staan niet per definitie gelijk aan misbruik, aangezien Nvidia wel degelijk probeert om de productie op te schalen en ook een flinke ontwikkelingskost moet recupereren.
Op dit moment is Nvidia in ieder geval de hoogst gewaardeerde chipsdesigner ter wereld, met dank aan een semi-monopoliepositie. Die verwierf het bedrijf op het eerste gezicht organisch, door op het juiste moment met kwalitatieve chips op de markt van AI te springen. Dat de EU nu onderzoekt of alles wel koosjer verloopt, is gezien de extreme dominantie van Nvidia in de markt ook niet vreemd. Het zou immers al te gemakkelijk zijn voor het bedrijf om zijn positie wel in te zetten om concurrentie voor AMD bijvoorbeeld iets moeilijker te maken.