EU investeert in AI-leugendetectiesysteem bij grenscontroles

grens controle

De Europese Commissie (EC) investeert 4,5 miljoen euro in een door AI-leugendetector bij grenscontroles. Het intelligent screeningssysteem, genaamd  iBorderCtrl, scant gezichten van reizigers tijdens het beantwoorden van een reeks van vragen aan grenscontroleposten.

Volgens de Commissie vervangt het iBorderCtrl-systeem geen grensagenten, maar voegt het een extra beveiligingslaag toe.  Een computer geanimeerde grenswacht stelt reizigers bij aankomst aan de buitengrenzen van de unie in hun eigen taal vragen, als ze hun paspoort en visumgegevens overhandigen. Op datzelfde moment wordt een reiziger automatisch gefotografeerd. Het AI-systeem zou volgens de commissie in staat zijn misleidingen op gezichtsuitdrukkingen te detecteren. Dit gebeurt op basis van patronen die horen bij mensen die liegen.

Leugendetectie-analyse

De resultaten worden vervolgens beoordeeld door een grensbeambte, die de ingezonden passagiersinformatie op een mobiel apparaat beoordeeld. Naast de eerdergenoemde leugendetectie-analyse maken onder meer ook biometrische gegevens en foto’s gemaakt van de reizigers tijdens eerdere kruisingen onderdeel uit van die informatie.

Bij een verdachte situatie kan de grensagent ervoor kiezen om de passagier naar een zijkamer of gebied te sturen voor een meer gedetailleerde screening.

Primeur voor Hongarije, Griekenland en Letland

De eerste proeven met het iBorderCtrl-project starten volgens de EU binnenkort bij grensdoorlaatposten in Hongarije, Griekenland en Letland.

Het iBorderCtrl-project maakt deel uit van het EU onderzoek- en innovatieprogramma Horizon 2020-programma, waarbij een bedrag van 132 miljoen euro wordt verdeeld onder 20 Europese projecten. De EU gaf eind oktober aan met het ‘Quantum Technologies Flagship’-project in totaal 1 miljard euro te willen investeren in quantum computing. De unie liet weten wereldleider te willen worden op het gebied van quantum computing.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home