EU-antitrustregelgevers onderzoeken chatbot-samenwerking Google en Samsung

google gemini

De samenwerking tussen Samsung en Google’s chatbot roept vragen op bij EU-antitrustregelgevers, die informatie verzamelen om te achterhalen of deze samenwerking leidt tot oneerlijke concurrentie.  

EU-antitrustregelgevers willen achterhalen of de samenwerking met Google en Samsung, rond het integreren van Google’s Gemini Nano in de Samsung S24-serie, kan leiden tot oneerlijke concurrentie. Meer specifiek wil de Europese Commissie te weten komen of deze meerjarige deal rivaliserende chatbots op Samsung-smartphones belemmert, dat meldt Reuters op basis van een ingelezen EU-document. Deze informatie zou een opstap kunnen betekenen voor de antitrusthandhavers om een zaak te starten tegen de bedrijven. 

Oneerlijke concurrentie

Samsung en Google sloten begin dit jaar een chatbot-deal waarbij Samsung Google’s Gemini Nano zou insluiten in de Samsung Galaxy S24-serie smartphones. Deze deal kreeg de aandacht van EU-antitrustregelgevers die de samenwerking in vraag stellen.  

lees ook

Europees antitrustonderzoek tegen Microsoft en OpenAI in de maak

De antitrustregelgevers bouwde een vragenlijst op van acht pagina’s om de mening van de industrie gehoor te geven en om de effecten van deze deal beter te begrijpen. Zo werd er in de vragenlijst gevraagd of de pre-installatie van Gemini Nano via het apparaat of de cloud het aantal generatieve AI-systemen beperkt dat vooraf op hetzelfde apparaat kan worden geïnstalleerd. Verder krijgen respondenten ook de vraag of ze hadden geprobeerd om deals te sluiten met fabrikanten om hun chatbots vooraf te installeren, en wat dan de redenen van afwijzing waren.  

Respondenten krijgen deze week nog de tijd om te reageren op de vragenlijst. Op basis van die informatie gaan de regelgevers bekijken of een antitrustonderzoek naar Google en Samsung relevant is.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home