‘Edge wordt mainstream’: 208 miljard dollar voorspelde investeringen voor 2023

edge computing

Edge is geen randverhaal meer. Dit jaar verwacht IDC dat de investeringen in alles wat edge is zullen oplopen tot 208 miljard dollar. De komende jaren zal de markt blijven groeien.

IDC voorspelt dat de wereldwijde investeringen in edge dit jaar zullen aandikken tot 208 miljard dollar. Dat is 13,1 procent meer dan in 2022. In 2026 zou de markt al 317 miljard dollar waard zijn. “Edge computing is mainstream geworden”, concludeert Dave McCarthy, VP Research bij IDC, dan ook.

Overal investeringen

Content delivery Networks, virtuele netwerkfuncties en multi-access edge computing zullen volgens IDC de grootste fondsen aantrekken. De investeringen zijn vooral op naam van serviceproviders. Samen gaan ze twintig procent van alle uitgaven vertegenwoordigen. Ook ondernemingen zelf investeren in edge. In dat geval gaat het voornamelijk om asset management, logistieke monitoring en autonomie toepassingen.

lees ook

Akamai lanceert cloudaanbod dat workloads dichtbij data en klant plaatst

De maakindustrie zal volgens IDC de grootste drijvende kracht zijn achter investeringen in edge. Retail en professionele dienstverlening volgen op de voet. Toch is edge niet voorbehouden aan een handvol sectoren. In alle markten zullen er investeringen plaatsvinden. De VS trekken de kar, merkt IDC op. Meer dan 40 procent van de uitgaven zal plaatsvinden in de Verenigde Staten, West-Europa en China volgen.

Snelle analyses

De cijfers tonen dat steeds meer rekenwerk verhuist naar locaties buiten het traditionele datacenter. Het is vaak sneller, voordeliger en meer betrouwbaar om rekenwerk of analyses uit te voeren dichter bij de bron van de data. Denk aan een fabriek, waarbij alle toestellen telemetrie genereren. Daarbij kan de eerste analyse van die gegevens best in de fabriek zelf plaatsvinden, zodat niet alle sensordata over het netwerk naar een clouddatacenter moet.

Edge zelf blijft een ietwat vaag begrip. Voor zijn voorspelling definieert IDC het zelf als alle technologiegerelateerde acties die plaatsvinden buiten het centrale datacenter, waar Edge tussen verbonden endpoints en de kerninfrastructuur zit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home