Akamai lanceert cloudaanbod dat workloads dichtbij data en klant plaatst

akamai

Akamai lanceert een eigen cloudaanbod: de Akamai Connected Cloud. Dat is een wereldwijd gedistribueerd cloudnetwerk met uitgebreide Edge-capaciteiten, gericht op ontwikkelaars.

Akamai introduceert Connected Cloud. Dat is een nieuw platform voor cloud computing dat gebruikt maakt van de uitgebreide infrastructuur die content delivery-specialist vandaag al ter beschikking heeft. Het platform belooft een flinke edge-component te hebben, wat het mogelijk maakt om applicaties dichter bij de data te draaien.

Nieuwe datacenters en kleinere sites

Ter ondersteuning van de Connected Cloud lanceert Akamai drie grote cloud-datacenters in de VS en Europa. De sites zullen in het tweede kwartaal van dit jaar online komen en vervoegen elf bestaande sites. Akamai plant nog tien andere datacenters die in de loop van het jaar op verschillende niet nader genoemde locaties wereldwijd zullen verschijnen.

lees ook

Akamai blokkeert nieuwe recordbrekende DDoS-aanval in Europa

Naast zijn kern-datacenters heeft Akamai een veelvoud van verspreide sites die het content delivery network (CDN) ondersteunen. In meer dan vijftig steden komen daar dit jaar sites bij. Die gedistribueerde sites zullen eveneens mee de Connected Cloud ondersteunen. Akamai heeft vandaag al meer dan 4.100 locaties verspreid over 134 landen in beheer. Via die sites komen compute en opslag dichter bij de klant te staan. Voor organisaties die digitale diensten wereldwijd willen uitrollen met een lage latency, moet dat een uniek voordeel zijn.

Agressieve prijzen

Om competitief te zijn, plant Akamai om een agressieve prijsstrategie te hanteren. Het zou vooral erg betaalbaar worden om data opnieuw uit de cloud te halen. Dat is een actie waar traditionele hyperscalers graag stevig voor doorrekenen. De prijsstrategie wordt gebaseerd op het CDN-model.

Akamai richt zich naar eigen zeggen vooral op ontwikkelaars binnen enterprises. Dat impliceert dat het bedrijf niet met een veelvoud aan gepolijste diensten komt, maar vooral rekent op organisaties die hun eigen applicaties willen uitrollen op het immens vertakte cloudinfrastructuur.

Het bedrijf geeft nog aan dat de diensten meteen gecertificeerd zijn met verschillende standaarden waaronder ISO, SOC 2 en HIPAA. Beveiliging is een rode draad doorheen de aankondiging. Akamai zal tot slot samenwerken met partners binnen een nieuw programma om zo tot meer kant en klare oplossingen te komen die werken met de Connected Cloud.

“We hanteren een fundamenteel andere aanpak voor cloud computing”, claimt oprichter en CEO Tom Leighton. “Die is gebaseerd op 25 jaar ervaring met het uitbouwen en beveiligen van het internet voor de grootste bedrijven ter wereld.”

Stevige basis voor concurrentie

De aankondiging is interessant aangezien Akamai geen groentje is. Het Akamai CDN met zijn duizenden points of presence (lokale sites) verwerkt naar schatting op dagelijkse basis zo’n vijftien tot 30 procent van de wereldwijde internettrafiek. Langs de netwerkkant heeft Akamai al een erg uitgebreid netwerk dat zo kan wedijveren met dat van hyperscalers en zelfs een grotere lokale voetafdruk heeft.

Op het vlak van cloudcapaciteit (opslag, rekenkracht en diensten) moet Akamai zich natuurlijk wel bewijzen, maar het bedrijf toont zich al decennia lang een betrouwbare infrastructuurpartner die digitale oplossingen van bedrijven groot en klein ondersteunt. Dat Akamai nu de concurrentie aangaat met hyperscalers, is dan ook niet van de pot gerukt. Eigenlijk is het zelfs logisch, omdat die hyperscalers zelf meer en meer hun CDN-capaciteiten aanprijzen en op die manier het terrein van Akamai betreden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home