DuckDuckGoose haalt 1,3 miljoen euro op voor deepfake detectiesoftware 

De Nederlandse tech-startup DuckDuckGoose valt in de smaak met zijn detectiesoftware in tijden van deepfakefraude, en haalt in zijn eerste investeringsronde 1,3 miljoen euro op. 

DuckDuckGoose, een Nederlandse tech-startup, haalde 1,3 miljoen euro op in haar eerste investeringsronde bij onder andere het Belgische impact investeringsfonds SI3 van Piet Colruyt. Het bedrijf ontwikkelt detectiesoftware om deepfakebeelden en –spraak te ontmaskeren, en daar zijn investeerders meer dan ooit in geïnteresseerd met de toenemende deepfakefraude.  

Deepfakefraude

AI trekt phishing naar een hoger niveau en dat leidt tot geavanceerdere deepfakefraude. Zo kunnen kwaadwilligen geloofwaardige deepfakebeelden genereren om bijvoorbeeld een collega te vragen een transactie te doen. Gartner verwacht bovendien dat deepfake de veiligheid van gezichtsidentificatie zal ondermijnen.  

lees ook

Deepfakes zullen veiligheid gezichtsidentificatie ondermijnen 

De vraag naar detectiesoftware neemt toe naarmate er steeds meer phishing-aanvallen plaatsvinden op basis van deepfake. “We zijn heel blij dat investeerders de mogelijkheden zien van onze software. Bankfraude, sextortion, opruiing, maatschappelijke polarisatie… wie kwade bedoelingen heeft, kan met deepfakebeelden veel schade aanrichten. Maar met onze software kun je deepfake ontmaskeren”, stelt CEO Parya Lotfi van DuckDuckGoose, een voormalige TU Delft startup.   

Belgische investeerder

Vorige week werd de overeenkomst getekend door het Belgische impact investeringsfonds SI3 van Shaping Impact Group en Ctrl+Alt+Invest, die samen 1 miljoen euro investeren in de startup. Eerder dit jaar stapten al Aruma Ventures, Graduate Entrepeneur en Kwetter in voor een gezamenlijk bedrag van 300.000 euro. Dat brengt het totale investeringsbedrag op 1,3 miljoen euro.

“We zullen de investering gebruiken om onze positie in de wereld van digitale identiteit te vergroten. We maken onze technologie ook schaalbaar zodat we later efficiënt de toepasbaarheid ervan kunnen uitbreiden naar andere use cases zoals non-consensual deepfake adult content, nepnieuws en deepfake telecommunicatie. Het is een software kat-en-muisspel. Door de inzet van AI weten kwaadwillenden steeds betere versies van deepfakesoftware te ontwikkelen. Het is aan ons ze een stap voor te zijn en te blijven”, aldus Lotfi. 

lees ook

De maskers vallen af: OpenAI bouwt tool om deepfake op te sporen 

“In het SI3 fonds is een veilige samenleving een onderscheidend argument. DuckDuckGoose draagt bij aan een veilige samenleving door te voorkomen dat beeldvorming bij het grote publiek wordt bepaald door valse frames”, stelt Jamy Goewie, partner van het sociale investeringsbedrijf Shaping Impact Group.   

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home