De Digital Markets Act bevat een belangrijke clausule dat chatplatformen met elkaar en andere apps moeten samenwerken wanneer dat wordt gevraagd.
Na een lang debat werd de Digital Markets Act (DMA) gisterenavond ruim goedgekeurd door het Europese Parlement. Alle kleine letters worden nu finaal afgecheckt bij wettekstspecialisten om tot een officieel en bindend document te komen. Daarna volgt een finale stemronde zodat de wet in voege kan treden.
In de overeenkomst staat er een bijzondere passage rond chatplatformen zoals WhatsApp, iMessage en Facebook Messenger. Volgens Europa moeten dergelijke diensten open zijn om samen te werken met kleinere chatplatformen wanneer daar vraag naar is. Gebruikers van kleinere platformen moeten berichten, bestanden of video’s kunnen delen over alle berichtapps.
De technologische uitdagingen om deze interoperabiliteit mogelijk te maken kunnen groot zijn, maar Europa geeft daar weinig om. Wanneer de officiële wettekst wordt goedgekeurd, krijgen de chatplatformen zes maanden de tijd om compliant te zijn.
Wie zich niet aan de regels houdt, mag zich van Europa aan een boete verwachten die kan oplopen tot 10 procent van de wereldwijde omzet in het voorgaande boekjaar van het bedrijf. Wie herhaaldelijk in de fout gaat, krijgt een boete van 20 procent van de wereldwijde omzet gepresenteerd.
Reactie Apple
Meta reageerde voorlopig nog niet, Apple wel via The Verge. “We maken ons zorgen dat sommige onderdelen van DMA onnodige privacy- en veiligheidsrisico’s kunnen creëren voor gebruikers. Andere segmenten binnen DMA zorgen er ook voor dat we voor onze intellectuele eigendom geen geld meer kunnen vragen.”
“We geloven sterk in concurrentie en het creëren van concurrentiële markten wereldwijd. We zullen met betrokkenen in Europa blijven werken in de hoop deze kwetsbaarheden te mitigeren.”
Ook sociale netwerken in het vizier
De EU neemt binnen de DMA ook sociale netwerken onder de loep. In een toekomstige verduidelijking werkt het aan een plan om ook sociale netwerken open te maken zodat nieuwe platformen in de toekomst concurrentieel kunnen zijn. Meer duidelijkheid schept Europa daar voorlopig niet over.
lees ook