Digitale technologieën halen toppositie in Europese patentaanvragen

Voor het eerst in meer dan tien jaar zijn de meeste patentaanvragen gericht op digitale technologieën. Dat blijkt uit cijfers die het Europese Octrooibureau (European Patent Office) recent bekendmaakte. De meeste aanvragen werden gedaan voor digitale communicatie en computertechnologieën.

In de EPO Patent Index 2019 is te zien dat de toename van aanvragen op het gebied van digitale communicatie (19,6%) en computertechnologie (10,2%) de voornaamste bijdragers zijn van de groei in het totaal aantal patentaanvragen. In 2019 kreeg het Europees Octrooibureau meer dan 181.000 aanvragen. Dit is een groei van 4 procent ten opzichte van 2018. Nooit eerder ontving het EPO in een jaar zoveel patentaanvragen. 

“De snelle groei van digitale technologieën is de meest opvallende trend in onze 2019-index”, zegt EPO-voorzitter António Campinos. Campinos geeft aan dat de digitale transformatie in de economie nu volledig wordt gereflecteerd in de patentaanvragen die binnenkomen bij het EPO. “Het is belangrijk dat bedrijven en onderzoekers in Europa hun uitvindingen patenteren om op een gelijk speelveld te kunnen concurreren met concurrenten uit Azië en de VS. Zo kunnen Europese bedrijven een sterke positie in de wereldwijde technologiesector behouden. 

Veel nieuwe patenten voor 5G en artificiële intelligentie

Digitale communicatie en computertechnologie waren niet alleen de sectoren waaruit de meeste patentaanvragen binnenkwamen. De sectoren maakten ook beide de grootste groei in aanvragen door ten opzichte van andere jaren. Dit laat zien dat beide werkvelden een cruciale rol spelen in de digitale transformatie die tegenwoordig in vrijwel elke sector plaatsvindt. 

In 2019 groeide het aantal aanvragen op het gebied van digitale communicatie met 19,6 procent. Digitale communicatie ligt op de grens tussen telecommunicatie en computers. De aangevraagde patenten in dit werkveld omvatten onder andere essentiële technologieën om 5G-netwerken te implementeren. 

De tweede sector met het snelstgroeiende aantal patentaanvragen was computertechnologie. Vooral het toenemende aantal patentaanvragen gerelateerd aan artificiële intelligentie droeg bij aan deze groei. Deze aanvragen richtten zich voornamelijk op het gebied van machine learning, patroonherkenning en de verwerking van data. 

Meeste aanvragen door Huawei

Met maar liefst 3.524 aanvragen was Huawei het bedrijf dat de meeste patentaanvragen deed bij de EPO. Samsung en LG behaalden respectievelijk een tweede en derde positie. Huawei timmert hard aan de weg met zijn 5G-technologieën. Het bedrijf heeft vergeleken met zijn concurrenten het grootste aantal patenten op het gebied van 5G. Naar eigen zeggen ligt Huawei op 5G-gebied minstens een jaar voor op de concurrentie. Eerder dit jaar onthulde het bedrijf een volledige lijn aan 5G-producten vooor de Europese markt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home