Digitale cultuurverschuiving bij C-suite nodig volgens Nutanix

diversiteit op kantoor

Volgens onderzoek van IDC in opdracht van Nutanix lijdt digitalisering nog steeds onder een cultuurprobleem. Vooral op C-niveau moeten de violen gestemd worden zodat digitaliseringsplannen ook effectief resultaat opleveren.

Bedrijven ondervinden moeilijkheden met de vertaling van digitaliseringsplannen naar financiële resultaten. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door IDC in opdracht van Nutanix. 84 procent van de ondervraagde IT-leiders binnen EMEA staat onderdruk om digitaliseringsstrategieën te realiseren en 90 procent van de organisaties erkent dat een digital-first aanpak essentieel is. Toch is er nog een grote kloof tussen business en IT.

Zo heeft 64 procent van de organisaties binnen EMEA weliswaar een digitale strategie, maar bij slechts drie procent is die strategie ondernemingsbreed. Amper vijf procent geeft aan dat de digitale strategie nieuwe inkomstenstromen ondersteunt.

Maatregelen

De oorzaak zou volgens het onderzoek voor een stuk liggen bij bestaande hiërarchische structuren. Managers moeten over hun disciplines samenwerken aan de digitale roadmap van de organisatie. Verder is het belangrijk om niet te focussen op technologie maar op meetbare zakelijke doelstellingen.

Om daaraan tegemoet te komen, springen drie maatregelen er in het onderzoek tussenuit:

  • Bedrijven moeten een systeem van samenwerking opzetten binnen management.
  • Organisaties moeten de missies en evaluaties van bestaande en nieuwe business herdefiniëren.
  • Het bedrijf moet verandering bij ieder individu promoten door de doelstellingen en actierichtlijnen van de organisatie te vernieuwen.

De bevindingen van het onderzoek zijn helemaal niet nieuw. Cultuur is al lang een heel belangrijke factor in iedere digitale transformatie. Digitalisering is immers meer dan gewoon digitale oplossingen implementeren. Die oplossingen moeten een concrete meerwaarde bieden, onder andere door het bedrijf aan te zetten processen aan te passen en te stroomlijnen. Enkel als dergelijke ingrijpende veranderingen van bovenaf gestuurd worden, zal een digitaliseringsproces vlot slagen.

Nutanix liet het onderzoek uitvoeren omwille van enkele extra vragen rond IT- en cloud-uitgaven. Daaruit moet blijken dat bedrijven al snel verloren lopen in de cloud omwille van gefragmenteerde diensten en een gebrek aan overzicht. Nutanix biedt met zijn platform een mogelijke oplossing voor dergelijke problemen, die het met het onderzoek in de verf wil zetten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home