Desktopverkoop keldert historisch, AMD groeit sterker dan ooit

desktop pc

AMD haalt vandaag 27,7 procent marktaandeel, een record. De desktopmarkt daalt daarentegen historisch met 30 procent.

In de nieuwste kwartaalcijfers rond de CPU-markt meldt Mercury Research de grootste daling ooit binnen de desktopmarkt. Er werden 30 procent minder desktops verkocht. Ook de laptop- en servermarkt daalde licht. Enkel binnen het IoT-segment blijft de markt crescendo gaan.

Ondanks deze marktsignalen geniet AMD wel van een stijgend momentum om steeds meer marktaandeel van Intel weg te kapen. Het noteert een nieuw record met 27,7 procent marktaandeel, ruim 7 procentpunt meer dan een jaar eerder over de hele markt.

Wanneer we dieper inzoomen, zien we dat Intel binnen desktop een beetje marktaandeel wint (1 procentpunt) vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Binnen de laptopmarkt is de inhaalbeweging van AMD het sterkst met 4,4 procent groei jaar op jaar. Ook aan de serverkant boekt team rood winst: 2,7 procentpunt tegenover Intel jaar op jaar.

lees ook

Van telefoon over laptop tot server: geniet ARM binnenkort de voorkeur boven x86?

In het onderzoek plaatst Mercury Research ook een focuspunt op het groeiende ARM-marktaandeel, voornamelijk gestuwd door Apple en diverse Chromebooks. Vorig jaar deze periode was ARM goed voor 5,9 procent marktaandeel. Vandaag is dat 11,3 procent vergeleken met traditionele x86-systemen.

Eerder deze maand onderzochten we waarom de desktop vandaag blijft overleven. Die is vaak goedkoper, eenvoudiger en krachtiger, maar er zijn ook nadelen. Lees onze volledige analyse hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home