De halfgeleidergroep vraagt Trump handelsverbod met Huawei te verlichten

huawei vs trump

De Amerikaanse Semiconductor Industry Association heeft president Trump verzocht zijn belofte om het verkoopverbod aan het Chineese Huawei te verlichten, na te komen.

Huawei is onderdeel van een handelsconflict tussen Beijing en Washington, dat zwaar op de wereldeconomie weegt. Chip-fabrikanten als het Amerikaanse Intel, Qualcomm en Texas Instruments zijn lid van de Semiconductor Industry Association, aldus Bloomberg.

Ze hebben een speciale licentie nodig om goederen aan Huawei te leveren sinds het grootste technologiebedrijf van China afgelopen mei aan een zwarte lijst voor handel werd toegevoegd. De overheid zegt bezorgt te zijn om de nationale veiligheid.

Concurrerende producten

Het toekennen van de speciale licenties gaat gepaard met vertragingen. Dit heeft een negatief effect op de Amerikaanse halfgeleiderindustrie, die hierdoor verzwakt. Met lagere winsten tot gevolg, waardoor sommige bedrijven gedwongen worden hun onderzoek te verminderen en hun dominantie op de wereldmarkt uit te hollen.

“We moedigen snelle actie aan om goedkeuringen af te geven voor verkopen die geen effect hebben op de nationale veiligheid. Helemaal wanneer er sprake is van buitenlandse beschikbaarheid van concurrerende producten”, aldus de brief die de Semiconductor Industry Association afgelopen 11 september aan de minister van Handel Wilbur Ross stuurde.

Beijing en VS

Eind juni kwamen president Trump en de Chinese president Xi Jinping tijdens een ontmoeting overeen dat de VS beperkingen op exportvergunningen van Huawei zou opheffen. Beijing zou op zijn beurt meer Amerikaanse landbouwproducten kopen. Geen van beide kwam hun belofte na. De VS verhoogde zelfs de de tarieven op de import van Chinese goederen. Een actie die weer tot vergelding leidde door China.

Het verbod maakt het moeilijker voor Amerikaanse bedrijven om te concurreren met buitenlandse rivalen. Zij worden namelijk niet met dezelfde beperkingen geconfronteerd. Bovendien is Huawei wereldwijd de op twee na grootste koper van Amerikaanse halfgeleiders. De verkoop aan Huawei van ‘niet-gevoelige’ producten, variërend van mobiele telefoons tot smartwatches, ‘impliceert geen nationale veiligheidsproblemen’, aldus de Semiconductor Industry Association.

Broadcom

Broadcom publiceerde afgelopen donderdag zijn financiële rapport over het derde kwartaal, een rapport met gemengde resultaten. Het bedrijf boekte een niet-GAAP-winst per aandeel van 5,16 dollar op een omzet van 5,52 miljard dollar. Terwijl analisten eerder een winst voorspelde van 5,13 dollar op een omzet van 5,54 miljard dollar.

“Ons brede portfolio van missie-kritieke oplossingen voor halfgeleider- en infrastructuursoftware wordt gebruikt door ’s werelds grootste ondernemingen. Ondanks een uitdagende marktachtergrond bleef het zorgen voor duurzame inkomsten en een robuuste cashflow. Kijkend naar het halfgeleider-oplossingen-segment, geloven we dat de vraag vooralsnog niet zal stijgen. Het zal op hetzelfde niveau blijven vanwege de huidige onzekere omgeving”, constateert Hock Tan, CEO van Broadcom.

Richtlijnen FY2019 gehandhaafd

Broadcom handhaaft naar eigen zeggen dan ook de richtlijnen voor het fiscale jaar 2019, met een omzetverwachting van 22,5 miljard dollar. Deze bestaat uit 17,5 miljard dollar halfgeleider-oplossingen en 5 miljard dollar uit infrastructuursoftware. Verder onttrok het bedrijf afgelopen donderdag een driemaandelijks dividend van 2,65 dollar per aandeel en kocht het 3,5 miljoen aandelen terug en elimineerde deze voor een bedrag van 977 miljoen dollar.

Gerelateerd: Huawei wil Westerse concurrent voor zichzelf uit de grond stampen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.