Bedrijven moeten datastrategieën vernieuwen om AI-investeringen te maximaliseren

ai teammaat asana

Een onderzoek van Digital Realty toont aan dat bedrijven in Europa hun datastrategieën moeten herzien om het volledige potentieel van hun AI-investeringen te benutten. Tekorten aan opslagcapaciteit en strategisch gepositioneerde IT-infrastructuur blijken grote obstakels te zijn.

Digital Realty ondervroeg meer dan 2.000 IT-leiders in Europa over hun AI-strategieën. Hoewel 85 procent van de bedrijven AI implementeert, vindt slechts 27 procent dat hun gebruik ervan transformatief is. Een belangrijke oorzaak hiervan is een tekort aan digitale infrastructuur. Meer dan de helft (57%) van de bedrijven kampt met te weinig opslagcapaciteit, terwijl eenzelfde percentage aangeeft dat hun IT-infrastructuur strategischer moet worden gepositioneerd voor effectieve AI-implementatie. Dit probleem wordt versterkt door Data Gravity, een fenomeen waarbij data zich ophoopt en moeilijk te verplaatsen is.

Belgische bedrijven niet immuun

De Belgische cijfers liggen in lijn met de Europese resultaten. 66 procent van de Belgische bedrijven geeft aan onvoldoende opslagcapaciteit te hebben, en 57 procent stelt dat hun infrastructuur niet optimaal is gepositioneerd. Verder ontbreekt het bij 50 procent van de bedrijven aan voldoende investeringen in datasystemen en analysetools. Daarnaast is er een tekort aan intern talent (49%) en een gebrek aan een duidelijk mandaat van de bedrijfsleiding (46%).

Bedrijfsleiders moeten volgens David Louis, managing director van Digital Realty België, een grondige analyse maken van de voordelen die AI kan bieden. Veel bedrijven missen momenteel nog de noodzakelijke infrastructuur, kennis of ondersteuning om AI succesvol in te zetten.

Datalocatie en rekenkracht zijn cruciaal

Naast opslag en infrastructuur is datalocatie een sleutelelement voor succesvolle AI-strategieën. Bijna driekwart (72%) van de respondenten benadrukt het belang van datalocatie om uitdagingen zoals opslag en verwerking aan te pakken. Bovendien geeft 53% aan niet voldoende rekenkracht te hebben om AI effectief te implementeren en op te schalen. Dit alles toont aan dat bedrijven hun datastrategieën moeten herzien om meer rendement uit hun AI-investeringen te halen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.