Databricks koopt Tabular, opgericht door breinen achter Iceberg

Databricks

Databricks laat in een interessant getimede mededeling weten dat het Tabular aankoopt, met als ambitie open lakehouse-formate te ontwikkelen.

Databricks koopt Tabular. Tabular is een bedrijf gespecialiseerd in databeheer, opgericht door Ryan Blue, Daniel Weeks en Jason Reid. Dat zijn niet toevallig de bezielers van Apache Iceberg: een open table-formaat cruciaal voor open dataopslag, en Delta Lake.

De timing van de bekendmaking van de acquisitie is dan ook niet toevallig. Databricks deelde het nieuws ongeveer gelijktijdig met de productkeynote van grote concurrent Snowflake, waar de algemene beschikbaarheid van Iceberg Tables een belangrijk onderwerp was, net als de introductie van de Polaris Catalog.

De race naar open databeheer lijkt zo gestart, met Snowflake en Databricks die het probleem vanuit hun eigen visie benaderen.

Open lakehouse

Databricks wil met Tabular samenwerken om zowel Iceberg als Delta Lake naar het lakehouse te brengen. De bedoeling is om een enkele open standaard voor samenwerking op te richten om zo tot een open lakehouse te komen.

Databricks wijst erop dat het zowel Delta Lake als Iceberg wil ondersteunen, en niet maar één van beide. Zo wil het bedrijf silo’s slopen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home