Eerste daling in verkoopcijfers computerschermen sinds begin pandemie

De overstap naar thuiswerken is volledig gemaakt volgens de laatste kwartaalcijfers van de verkoop van computerschermen. De vraag naar pc-monitors in de consumentenmarkt slankt namelijk behoorlijk af, waardoor IDC opnieuw een daling ziet in de verkoopcijfers van de toesellen.

Er is een einde gekomen aan de stijgende verkoopcijfers van de computerschermen. Door de pandemie stegen de cijfers al vijf kwartalen op rij. Dit kwartaal merkte International Data Corporation (IDC) een daling op van 7,2 procent. In totaal werden 34,8 miljoen pc’s verkocht.

De daling doet zich voornamelijk voor op de West-Europese en Noord-Amerikaanse markten. In deze gebieden was er minder vraag naar de elektronische computerschermen. Verder dragen de aanhoudende problemen in de toeleveringsketen en bijbehorende prijsstijgingen van grondstoffen natuurlijk ook hun steentje bij.

Daling niet bij alle merken

Lenovo en Dell ontspringen voorlopig de dans. Beide merken zien de verkoopcijfers nog steeds stijgen. Lenovo zag een stijging van 6,9 procent, terwijl de cijfers bij Dell zelfs stegen met 20,6 procent.

De stijgende cijfers zijn nog steeds te verklaren aan de hand van de corona. Veel kantoren maken zich namelijk klaar voor het einde van de pandemie. Bij dat einde hoort ook een (gedeeltelijke) terugkeer naar kantoor. Veel bedrijven deden de deuren ondertussen al bijna twee jaar geleden dicht. Daarom is een vernieuwing van de beeldschermen meer dan welkom.

Niet onmiddellijk ommekeer

IDC verwacht dat de trend uit het laatste kwartaal zal blijven aanhouden voor de rest van het jaar. Volgens de voorspelling dalen de cijfers in het vierde kwartaal opnieuw. Voor het jaartotaal worden deze dalende cijfers wel opgevangen door de rest van het jaar, waardoor de verkoopcijfers van 2021 nog steeds hoger zullen liggen dan in 2020.

Eerder liet IDC al weten dat de pc-markt eveneens de aanhoudende problemen in de toeleveringsketen zal voelen. Voor 2022 wordt ook op de pc-markt een daling van de verkoopcijfers verwacht, maar daar trekt de markt zich doorheen.

lees ook

De pc-markt floreert de komende vijf jaar, voorspelt IDC

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home