Covid-19 versnelt digitalisering van accountants om ondernemingen te helpen

51 procent van de bedrijven verwacht vandaag dat een accountant ook financieel advies moet kunnen geven zoals cashflow en groeimodellen. Veranderende eisen van klanten en digitalisering zijn de drijfveren van innovatie in de accountancy.

In een jaarlijks onderzoek van Sage bij 3.298 accountants wereldwijd blijkt dat digitalisatie en toenemende wensen van klanten in de hele sector tot disruptie en innovatie leidt. In totaal zeggen 82% van de accountants dat klanten meer bedrijfsadvies en consultancydiensten vragen, terwijl 87% het erover eens is dat ze meer flexibiliteit en een betere dienst verwachten zonder een stijging van de prijzen.

Tegelijkertijd zeggen 83% van de accountants dat de aanhoudende gevolgen van technologie en digitalisatie hen ertoe hebben gedwongen om meer en sneller te investeren om gelijke tred te kunnen houden met de markt.

Nieuwe technologie

De meerderheid is ervan overtuigd dat ze bedrijfsbeheer en adviesdiensten (79%), sectorspecifiek advies (75%) en implementatie van technologie kunnen bieden naast boekhoudkundige en financiële producten (73%). Meer dan de helft (54%) zei dat ze klanten een snellere dienst kunnen bieden dankzij nieuwe technologieën als automatisering en AI.

De overweldigende meerderheid van de accountants (91%) is van mening dat nieuwe technologie waarde biedt aan hun bedrijf, en 44% beschrijft zichzelf als ‘early adopters’ – in vergelijking met slechts 35% vorig jaar. Bij het begin van de eerste lockdown maakte Sage al melding dat Belgische kmo’s massaal overstappen naar digitale tools.

Guillaume Hoffmann, Managing Director bij Sage België en Luxemburg: “In plaats zich terug te trekken in het licht van een wereldwijde crisis, zien we nu een nieuwe en concurrerende sector. In plaats van te begeven onder de druk van toenemende vragen van klanten en wereldwijde disruptie, maken bedrijven gebruik van nieuwe technologieën om zich aan te passen en succes te hebben. Wie op meer traditionele wijze werkt, moet gelijke tred zien te houden of kan het anders moeilijk krijgen om in het nieuwe normaal te voldoen aan de wensen van klanten.”

Rekrutering van talent

Net meer dan de helft (51%) van de respondenten is van mening dat nieuwe accountants tegenwoordig financieel advies moeten kunnen geven, inclusief over cashflow en groeimodellering. Daarom rekruteren meer en meer bedrijven mensen van buiten de sector – 82% zegt dat ze bereid zijn kandidaten te rekruteren die geen boekhoudkundige achtergrond hebben, maar wel in projectmanagement of klantendiensten. 

lees ook

Belgische kmo’s omarmen massaal digitale boekhouding sinds corona-pandemie

Nieuw talent is ook een onontbeerlijke bron geworden voor innovatie: 84% van de accountants is het ermee eens dat toekomstige jongere werknemers steeds meer verwachtingen, opvattingen en talenten hebben, wat hen ertoe verplicht te veranderen en na te denken om de beste werknemers aan te trekken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home