Coronapandemie stuwt pc-verkoop naar nieuwe hoogtes

Er zijn sinds 2011 niet meer zoveel pc’s verkocht dan in Q3 van dit jaar. Je kan wel raden welk virus daar voor verantwoordelijk is.

In het derde kwartaal van dit jaar steeg de verkoop van laptops en mobiele workstations met 28,3 procent vergeleken met vorig jaar. Dat stelt analysebureau Canalys vast. Over de ganse lijn steeg de verkoop met 12,7 procent naar 79,2 miljoen toestellen. Ook vergeleken met het vorige kwartaal is er een stijging: de verkoop groeide met 9 procent. De cijfers worden getemperd door de desktopverkoop, die weinig verrassend in elkaar zakt met een daling van 26 procent. Het is van 2011 geleden dat de markt het nog zo goed deed.

IDC deelt die conclusie met gelijkaardige cijfers. De analysten merken wel op dat de resultaten niet exclusief het gevolg zijn van de stijgende vraag naar laptops tijdens de coronapandemie. Pc-bouwers ondervonden een hogere vraag dan waaraan ze konden voldoen in het eerste deel van dit jaar en werken nu aan een inhaalbeweging. Zo worden de cijfers voor dit kwartaal extra de hoogte in gestuwd.

Lenovo en HP

HP en Lenovo zijn weinig verrassend de grootste pc-fabrikanten. Volgens IDC wint Lenovo het net van HP met 23,7 procent van het wereldwijde marktaandeel vergeleken met 23 procent voor HP. Dell, Apple en Acer vervolledigen de top 5.

Canalys merkt op dat mobiliteit, connectiviteit en batterijleven belangrijke factoren zijn in de vernieuwing van toestellen. Intussen is het duidelijk dat thuiswerk niet zo tijdelijk is dan sommigen misschien hadden gehoopt. Hardware die telewerk op een degelijke manier faciliteert, is dan ook essentieel. Het belang van bijvoorbeeld schermkwaliteit, een moderne webcam en degelijk geluid gaat drastisch omhoog wat verder de vernieuwing van het laptopportfolio bij bedrijven stimuleert.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home