Citrix stopt ondersteuning van eeuwigdurende licenties

Eeuwigdurende licenties van Citrix blijken niet zo eeuwigdurend. Citrix bood de dingen al niet meer aan voor nieuwe klanten en stopt nu ook de software-ondersteuning voor bestaande eigenaars van zo’n licentie.

Wie een eeuwigdurende licentie heeft voor Citrix, migreert best naar een splinternieuwe Citrix Unversal-licentie. Dat beslist Citrix zelf. Het bedrijf werd begin vorig jaar gekocht door Elliott Management en Vista Equity en is intussen een onderdeel van de Cloud Software Group. Bij die transitie horen veranderingen, waaronder een nieuw licentiemodel.

Eeuwigdurend tot nu

Voor bestaande klanten met een eeuwigdurende on-premises licentie op Citrix-producten is dat geen goed nieuws. Citrix stopte in 2019 al met de verkoop daarvan, maar bood nog wel updates aan. Citrix heeft vooraf geen indicaties gegeven om het woord ‘eeuwigdurend’ in het licentiemodel in twijfel te trekken, maar het bedrijf lijkt nu niet van plan om zijn geïmpliceerde verbintenissen na te komen.

The Register weet dat de aanpassing een tijdje geleden al aan grote klanten werd gecommuniceerd en niet bepaald op enthousiasme werd onthaald. Je kan technisch gezien stellen dat de eeuwigdurende licentie het gebruik van de software niet verbiedt, maar zonder bijhorende updates is dat een beetje naast de kwestie.

Flexibel model

Citrix zelf kadert het nieuwe licentiemodel natuurlijk als een goednieuwsverhaal. Het verhaal heeft effectief ook positieve kanten. De Citrix Universal-licentie brengt immers eenvoud met zich mee. Onder dat model ligt het bedrijf er niet wakker van waar je Citrix uitrolt: in de cloud, on-premises of in een hybride model. Je mag je applicaties, workloads en de beheerslaag neerpoten waar je maar wil. In een hybride context is dat handig, want het laat organisaties toe om Citrix binnen een hybride context te gebruiken zonder dat licenties een rem zijn op de flexibiliteit.

Je krijgt hoe dan ook weinig keuze. Citrix maakt duidelijk dat de Universal-licentie het primaire pad wordt waarlangs software-updates en technische ondersteuning wordt aangeleverd. Iedereen met een abonnementsmodel dat vernieuwd moet worden, kan overstappen naar het nieuwe model.

Speciale prijs

Zit je op een eeuwigdurende licentie met software-onderhoud, dan stopt het onderhoud-aspect. Je moet dus plots betalen voor het nieuwe licentiemodel, al probeert Citrix die klap te verzachten met speciale prijzen. Het is onduidelijk in welke mate die tegemoet komen aan de verwachtingen van gedupeerde klanten.

Heb je Citrix DaaS met hybride rechten, dan kan je die licentie gewoon blijven vernieuwen. Later dit jaar zal Citrix ze automatisch omzetten. Voor andere on-premises licenties is er een speciaal transitiepad voorzien, maar niet zo voor cloudlicenties. Citrix Universal verschijnt op acht maart en is beschikbaar voor organisaties met minstens 250 gebruikers.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home