Chinese president ziet digitalisering als noodzaak en pakt uit met digitaliseringsplan

De Chinese president Xi Jinping heeft uitgezet hoe het land informatietechnologie zal inzetten. Zowel de samenleving als de overheid worden door zijn plannen gemoderniseerd.

Volgens de Chinese president moet informatisering wel aan de orde zijn aan bedrijven, want het zou de enige mogelijkheid zijn om te moderniseren. De president trapt de modernisering met een beleidsplan in gang. In 2026 zou het vooropgestelde niveau van digitalisering bereikt moeten zijn.

Europa heeft ook een digitaliseringsstrategie. Het plan werd vorig jaar al uit de doeken gedaan, maar zou pas afgerond worden in 2030.

One card

Eén van de zaken die ontwikkeld moeten worden is de “one card”. Het gaat om een kaart waarmee burgers terechtkunnen bij overheidsdiensten om hun subsidies te beheren, medicijnen kunnen kopen en de sociale zekerheid, waar werkgelegenheid onder valt, garandeert.

Achter de kaart schuilt een enorm digitaliseringsproject. Er is namelijk een groot platform nodig waarop gegevens massaal gedeeld en gelinkt worden.

Overheidsdiensten

Verder is het plan om overheidsdiensten te digitaliseren en te koppelen. Burgers moeten daardoor alle overheidsinstanties die zij nodig hebben, kunnen raadplegen via één digitaal portaal.

De overheid zorgt dat burgers de digitale dienst omarmen door de beveiliging van nieuwe digitale diensten te garanderen. Dat zal overigens gelden voor alle online diensten. China wil hier big data voor inzetten die zij eerst zelf verbeteren. Het moet daardoor mogelijk worden data te vergelijken en trends te analyseren met data die gedeeld wordt tussen overheidsinstellingen en bedrijven.

De Cyberspace Administration of China deelde een document online waarin de ideeën en de quotes van de Chinese president te vinden zijn. Wie geïnteresseerd is, moet wel kennis hebben van de Chinese taal.

lees ook

China zet vijfjarenplan uit om het globale centrum van robotica-innovatie te worden

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home