China is een onderzoek begonnen naar Nvidia, gebaseerd op een intussen best gedateerde overname.
De Chinese markttoezichthouder heeft een onderzoek gestart naar Nvidia, weet TechCrunch. Het onderwerp van het onderzoek is de overname van het Israëlisch bedrijf Mellanox. Nvidia kocht Mellanox om zijn netwerkcapaciteiten uit te breiden, vooral met het oog op interconnects voor HPC-systemen. De overname dateert al van vijf jaar geleden.
Dat China nu plots het vergrootglas bovenhaalt, is niet verwonderlijk. De VS blijven hun handelsembargo maar aanscherpen, en China verweert zich. Ondanks de beperkingen opgelegd door de Amerikaanse overheid, is China zowel een belangrijke afzetmarkt voor Amerikaanse chipbedrijven, als een belangrijk onderdeel van de toeleveringsketen.
Het antitrust-onderzoek naar de Mellanox-overname mag je daarom door een politieke lens bekijken. China heeft de tanden om terug te bijten. Het land kan het moeilijk maken voor bedrijven uit de VS om nog te verkopen wat toelaatbaar is onder de embargoregels, en tevens beperkingen opleggen rond bijvoorbeeld de export van belangrijke componenten of grondstoffen.
Grote overname
In 2019 nam Nvidia Mellanox over voor bijna zeven miljard dollar en met bepaalde toezeggingen. Nvidia beloofde om informatie over nieuwe producten te delen binnen de 90 dagen na release. Nvidia stond ook toe dat Chinese chipmakers de producten met Mellanox-technologie mochten testen om er zeker van te zijn dat ze werken.
Nvidia bevindt zich tussen twee vuren omwille van de beperkingen opgelegd door Washington. Het mag zijn AI-chips niet verkopen aan Chinese bedrijven. China verbood op zijn beurt een deel van de verkoop van Micron-producten. Het economische conflict tussen China en de VS is al een tijdje aan de gang, en Nvidia speelt er nu een sleutelrol in.