Google mikt op connectiviteit via satelliet in Android 14

satelliet

Google gaat satellietverbindingen mogelijk maken in Android 14, dat pas in het voorjaar van 2023 in bètaversie zal verschijnen.

Google lanceerde pas Android 13 op de eigen Pixel-smartphones en toch heeft ondervoorzitter Hiroshi Lockheimer al een blik geworpen op versie 14 van het besturingssysteem. In een tweet kondigt Lockheimer aan dat Google werkt aan connectiviteit  via satellieten voor het besturingssysteem en als ondersteuning voor partners.

Eerder al kondigden T-Mobile en Space X aan dat ze werken aan satellietconnectiviteit voor smartphones. Google springt nu mee in het bad door te verklaren dat Android 14 de partners zal steunen om dit mogelijk te maken.

Verschil met LTE en 5G

Lockheimer is enthousiast over de mogelijkheid om smartphones te verbinden met satellieten. In 2008 lanceerde Google G1 en het was een hele klus om nadien 3G en wifi operationeel te krijgen op de eerste Android-telefoon in 2018. “En nu werken we aan een verbinding met satellieten”, schrijft de topman. Toch zal het verschil met de klassieke LTE en andere 5G’s groot zijn. In eerste instantie moet de satellietverbinding dienen als een noodlijn.

Volgens Elon Musk (Space X) zal de bandbreedte tot 2.000 oproepen tegelijk en honderdduizenden berichten aankunnen. De bandbreedte zelf zal een capaciteit hebben van twee tot vier megabits per celzone. T-Mobile kondigde aan dat het plannen heeft om tekstberichten, MMS en zelfs sommige berichtendiensten te ondersteunen. Het doel is om de dode zones in de klassieke mobiele netwerken op te vangen.

In bèta vanaf 2023

Het idee van satellietconnectiviteit staat nog in de kinderschoenen, dat is duidelijk. Google lanceerde pas Android 13 en versie 14 is pas voorzien in het bètaprogramma vanaf het voorjaar van 2023. Volgens wccftech.com zullen bestaande iPhones en Android-smartphones de toepassing kunnen krijgen. Toch het gemak voor de gebruiker afhangen van hoe goed het besturingssysteem de toepassing kan verwerken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home