Beveiligingsbeleid en vendor lock-in topprioriteit voor Belgische bedrijven

cloud security

IT-beslissingnemers in België zijn vandaag vooral bezig met de beveiligingsstrategie voor hun IT-omgeving. Ook de relatie met cloudproviders en het gevaar van vendor lock-in staan echter hoog op de agenda.

Belgische IT-beslissingnemers zijn vandaag vooral bezig met de uitwerking van hun IT-strategie. Dat blijkt uit het jaarlijkse Priorities Compass van belangenorganisatie Beltug. De data zijn afkomstig van een bevraging van 268 respondenten over 40 verschillende IT-gerelateerde thema’s. Bijna 48 procent van de bevraagden omschrijft de IT beveiligingsstrategie als een topprioriteit voor dit jaar. Iets minder dan 47 procent worstelt met data governance en ongeveer 40 procent ziet in dat werknemers een mogelijke zwakke schakel zijn in het beveiligingslandschap.

Beveiliging, toegangsbeheer en bewustmaking

In hun zoektocht naar oplossingen kijken de CIO’s onder andere naar security by design en een zero trust-architectuur voor hun omgeving. In de marge daarvan speelt data governance een grote rol. Eigendom, bescherming, commercialisering, veilig delen: het vereist de nodige IT-inspanningen. Nu digitale transformatie met de Covid-19-pandemie een grote boost heeft gekregen, is het niet verwonderlijk dat IT-specialisten meer dan ooit bezig zijn met het potentieel en de beveiliging van de bedrijfsgegevens.

lees ook

Van VPN naar zero trust: het verschil en de voordelen

De laatste jaren wordt steeds meer duidelijk dat een goed beleid en een up to date beveiliging niet de volledige puzzel zijn. Hackers viseren werknemers zelf als zwakke schakel met geavanceerde phishingcampagnes. De impact daarvan kan desastreus zijn. Sensibilisering en training biedt een relatief eenvoudige oplossing en dat beseffen de IT-beslissers ook. De problematiek staat op plaats drie in hun prioriteiten.

Het gevaar van de cloudproviders

De versnelde digitale transformatie onder impuls van de coronapandemie heeft ook een impact op de manier waarop organisaties naar de cloud kijken. Cloudproviders kunnen transformatie versnellen maar in zee gaan met een reus als AWS, Microsoft Azure of GCP brengt zo zijn eigen risico’s met zich mee. 38 procent van de bevraagden worstelt met de contracten die gepaard gaan met een spring naar de cloud. 37,5 procent denkt ernstig na over de implicaties van hun keuze met betrekking tot de afhankelijkheid van een enkele partij. Vendor lock-in baart hen zorgen.

lees ook

Vendor lock-in in de cloud: overroepen risico of echt probleem?

Over het algemeen worstelen de IT-beslissers met de toekomstige kosten van de cloud. Volgens Beltug zorgen complexe contracten en weinig transparante licentiemodellen ervoor dat het totaalplaatje moeilijk zichtbaar wordt. CIO’s willen daarom graag de controle houden en geven aan te kijken naar hybride omgevingen om dat te bewerkstelligen. Daarmee combineren ze de flexibiliteit van de cloud met hard- en software op eigen servers, zodat ze hun lot in eigen handen houden.

Top 10

In de top 10 van prioriteiten vinden we tot slot nog uitdagingen rond hybride werk terug. 31,7 procent van de respondenten begrijpt dat een sterk authenticatiesysteem met identiteits- en toegangsbeheer belangrijk is. Dat kadert voor een stuk in de absolute topprioriteit van de IT-beveiligingsstrategie, waar zero trust hoog op de agenda staat. De uitdagen van de hybride werkplek sluiten de top 10 van priotiteiten af.

De volledige top 10 van ICT-prioriteiten op dit moment volgens de respondenten van de Beltug-bevraging ziet er als volgt uit:

  • IT-beveiligingsstrategie (47,92%)
  • Databeheer(46,88%)
  • Bewustmaking van werknemers voor gevaren (40,10%)
  • Cloud- en softwarecontracten (38,02%)
  • Vendor lock-in en afhankelijkheid van cloudproviders (37,5%)
  • Controle over hybride IT-omgevingen (36,98%)
  • IT-beveiliging, governance en risico in de organisatie (35,94%)
  • Cyber incident-responsplan (34,9%)
  • Sterke authenticatie, identiteit en toegangsbeheer (31,77%)
  • De uitdagingen van hybride werk (30,73%)

IoT, best practices voor AI en machine learning en de modernisering van legacy staan ook op de agenda van de Belgische IT-beslissers, maar ies lager. RPA is slechts voor 22,92 een prioriteit. Dat is opvallend aangezien RPA nog in de top 10 stond bij het onderzoek vorig jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home