Beste kwartaal ooit voor marktaandeel AMD

AMD

Volgens het Data Center Server Market Tracker-rapport van onderzoeksgroep Omdia is de competitie op de semiconductorenmarkt erg hoog. AMD’s marktaandeel kende het beste kwartaal tot nu toe dankzij grootschalige cloudproviders zoals Google. De jaarlijkse omzet op de servermarkt zal vermoedelijk zelfs nog 11 procent groeien tot 92 miljard dollar.

Volgens de cijfers van Omdia is er tegenwoordig erg veel competitie bij chips gericht op datacenter-workloads. Op de servermarkt kende het aandeel van AMD het beste kwartaal tot nu toe en dat allemaal dankzij de verhoogde vraag van grootschalige cloudproviders zoals Google.

Q2 als recordkwartaal

In Q2 2021 bleef de vraag naar servers erg hoog in alle sectoren, ondanks grote zorgen over het tekort aan onderdelen. De industrie verkocht maar liefst 3,4 miljoen servers, hetzelfde aantal als in het tweede recordkwartaal van 2020. Dit lag in lijn met de voorspellingen die Omdia voor Q2 maakte en zorgde voor een omzet van 21,5 miljard dollar bij leveranciers.

Jaarlijkse omzet

De jaarlijkse totale omzet op de servermarkt is zelfs op weg naar een groei van 11 procent tot 92 miljard dollar. De verhoging van de serverprijzen ligt hoogstwaarschijnlijk aan de basis van deze sterke stijging. Volgens Omdia zullen servers verder geoptimaliseerd worden voor rekenkrachtige en data-intensieve workloads, gezien technologieën als AI en analytics steeds meer ruimte innemen. Deze workloads hebben namelijk verschillende processoren en accelerators nodig, meer geheugen en snellere opslag.

Tekort aan onderdelen

Tegenwoordig is er echter een groot tekort aan enkele kritieke componenten zoals power management integrated circuits (PMIC’s) of specifieke chips. Dat kan nog een grote impact hebben op toekomstige leveringen in het najaar. Serverleveranciers hebben zelfs hun eigen chip-inventaris al vergroot om lange levertijden tegen te gaan. Deze kortetermijnoplossing zet wel extra druk op de distributieketen en duwt de prijzen naar omhoog.

8-inch wafers

Manoj Sukumaran, datacenter-analist bij Omdia, geeft een extra woordje uitleg: “De vraag naar microchips stijgt exponentieel dankzij de sterke toename aan smartphones, kleine elektronische toestellen, elektrische autosystemen en IoT-toestellen. Onderdelen als PCMI’s worden normaal gezien gebakken op 8-inch wafers om de prijzen competitief te houden. Toch zette men de afgelopen jaren niet in op deze capaciteit, omdat het niet gezien werd als winstgevende business. Het tekort aan onderdelen op korte termijn oplossen, zal zo dus niet makkelijk zijn.”

Volgens Sukumaran zijn enkele bedrijven dit jaar wel gestart met het investeren in 8-inch-capaciteit. Helaas zal die uitbreiding een jaar nodig hebben om werkelijk productief te zijn. Het chiptekort zal dus vermoedelijk nog doorzetten in 2022.

lees ook

IDC voorspelt een herstel van de semiconductormarkt in 2022

De strijd om semiconductoren

Gezien AMD’s succes op de servermarkt, kondigde Intel aan dat het nieuwe CPU-designs gaat uitwerken. De nieuwe x86-designs zullen de efficiëntie verhogen en multitasking met lage voltages faciliteren. Dat moet op zijn beurt ruimte creëren om de klokfrequentie op te drijven en zware workloads beter te ondersteunen. Ook zal een nieuw prestatiegebaseerd ontwerp focussen op single-threaded workloads. Belangrijk om te onthouden is dat de deze micro-designs een groter aanbod van op maat gemaakte CPU’s kunnen voorzien die de noden van applicaties kunnen vervullen.

Nu de strijd om x86-architectuur blijft woeden, hebben ARM-gebaseerde CPU-leveranciers ook succes bij grootschalige cloudproviders. Hoewel de uitrol van Graviton bij AWS vertraagde in Q2 2020, ging die van Oracle’s servers met Ampere-CPU’s de hoogte in. Daarnaast bleek het moment voor de ARM-gebaseerde CPU’s van Fujitsu en Huawei ook juist te zijn.

lees ook

Google gaat zelf ARM-chips voor Chromebooks maken

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home