België gebruikt slimme camera’s om gsm-gebruik achter het stuur te beboeten

Volgend jaar starten testen met slimme camera’s om chauffeurs te controleren op gsm-gebruik. Betrapt zo’n camera een bestuurder, dan volgt een boete.

Met slimme camera’s kan gsm-gebruik achter het stuur worden opgespoord. In België start volgend jaar een proefproject om de slimme camera’s ook in ons land voor dit doel in te zetten. Dat melden verschillende Vlaamse nieuwsmerken. Vrijdag wordt het duidelijk welke Belgische politiezones meedoen aan het proefproject. Verkeersinstituut Vias en de federale regering sluiten dan de benodigde overeenkomst.

Camera’s al aanwezig

Veel is er niet nodig om het proefproject in gang te trappen. De camera’s hangen er namelijk al. Deze werden geïnstalleerd om terroristen op te sporen via automatische nummerplaatherkenning.

Toch ziet er naar uit dat de slimme camera’s pas vanaf 2025 officieel worden ingezet om gsm’ende automobilisten te beboeten. Dat jaar wordt naar voren geschoven omdat binnen de huidige regering te veel partijen niet te staan springen op deze stap. Zij vinden dat het breder gebruik aanleiding geeft tot de inzet van gezichtsherkenning-software.  

lees ook

EU wil strenge regels voor AI: geen massa-surveillance, focus op transparantie

De wet ondersteunt het protest verder, want inzet van slimme camera’s om gsm-gebruik te bestraffen is onwettig. In het proefproject wordt dit omzeilt door een agent de beelden te laten controleren. De agent stelt dan de inbreuk vast, luidt de redenering.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home