Intel bouwt gezichtsherkenning op basis van LiDAR

Intel heeft een nieuwe manier ontdekt om zijn dieptegevoelige RealSensecamera te gebruiken. Door de technologie te koppelen aan een neuraal netwerk, heeft Intel een gezichtsherkenningssysteem ontwikkeld. De technologie kan onder andere worden gebruikt om door enkel in de camera toegang te krijgen tot smart locks en pinautomaten. 

De Intel RealSense slimme camera’s maken gebruikt van LiDAR, een scantechniek waarbij een laser en bijbehorende reflectie van die laser gebruikt worden om de omgeving te scannen en 3D-punten genereren. Zo ontstaat een nauwkeurige representatie van de omgeving. Dergelijke technieken worden veel gebruikt door zelfrijdende auto’s. De camera’s van Intel zijn echter vooral ontwikkeld voor het bouwen van robots. 

Net als Face ID van Apple scant RealSense ID de contouren van het gezicht. Het bijzondere aan RealSense is dat het systeem zich constant blijft aanpassen aan het gezicht van een gebruiker. Hierdoor blijft de gezichtsherkenning goed werken bij veranderingen in gezichtsbeharing of wanneer iemand plots een bril draagt.

Intel legt uit dat RealSense ID werkt in verschillende soorten belichting en dat het systeem een gezicht binnen minder dan een seconde herkent. Daarbij werkt de technologie voor verschillende huidskleuren, iets wat niet altijd het geval is bij gezichtsherkenning. Sommige bestaande technologieën hebben problemen met het maken van onderscheid tussen verschillende mensen met een donkere huidskleur. 

Privacy speelt belangrijke rol

Technologie voor gezichtsherkenning heeft in het verleden heel wat zorgen opgewekt omtrent privacy. Zo zou gezichtsherkenning kunnen zorgen voor vooroordelen en ongelijkheid. Om die reden zijn grote tech bedrijven als IBM en Amazon er tijdelijk mee gestopt

Intel geeft aan dat privacy een prioriteit was bij het ontwikkelen van RealSense ID. Zo vinden alle processen plaats op het apparaat zelf en wordt het systeem alleen geactiveerd wanneer het wordt ingeschakeld door een gebruiker. Verder beweert Intel maatregelen te hebben genomen om te voorkomen dat mensen onterecht toegang krijgen door gebruik te maken van maskers, foto’s en video’s.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home