Atos laat opnieuw miljardenverlies optekenen

Atos

De cijfers van Atos kleuren ook in de eerste jaarhelft van 2024 donkerrood. Met de redding in zicht, hoopt het bedrijf het vertrouwen van klanten terug te winnen, al zal dat niet eenvoudig zijn.

Atos deelde vanochtend zijn halfjaarlijks financieel rapport. De laatste keer dat daar goed nieuws uit te halen viel, is al een tijdje geleden en ook nu kleuren veel cijfers opnieuw rood. De eindafrekening komt uit op een nettoverlies van 1,94 miljard euro. In 2023 maakte Atos een verlies van 3,4 miljard euro en daar lijkt het dit jaar vlotjes op af te stevenen.

Atos ondergaat een drastische herstructurering. De activa werden voor 1,6 miljard euro verder afgewaardeerd. De omzet daalde met tien procent in de eerste jaarhelft. Heel wat klanten zegden hun contract met Atos op, voornamelijk in Noord-Amerika.

Vertrouwen herstellen

Ondanks de slechte cijfers oogt de toekomst voor Atos weer wat rooskleuriger. Atos voltooide half juli een broodnodige financiering ter waarde van 1,675 miljoen euro. Dit vers kapitaal houdt het schip tenminste voor even weer drijvende. Het zag er nochtans heel beroerd uit toen de ultieme reddingspoging door Onepoint overboord werd gegooid.

lees ook

Atos vindt net op tijd kapitaal en lijkt (voorlopig) gered

Op lange termijn zal Atos er toch voor moeten zorgen dat het weer wat positiever in het nieuws komt. Dat beseft CFO Jacques-François De Prest maar al te goed. In zijn verklaring benadrukt hij dat het vertrouwen van klanten terugwinnen de topprioriteit voor Atos is. Het bedrijf stelde vorige week met Jean Pierre Mustier nog maar eens een nieuwe CEO aan: de vijfde in twee jaar tijd.

De Franse overheid is bereid het bedrijf een extra reddingslijn toe te werpen. Atos is een belangrijke hofleverancier voor het leger en de geheime diensten, waardoor het bedrijf een niet te onderschatten nationaal belang heeft voor Frankrijk. Wie de Olympische Spelen volgt, zal wellicht al opgemerkt hebben dat Atos zich de IT-partner van het sportevenement mag noemen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home