Arm dreigt ermee licentie Qualcomm in te trekken

Qualcomm Snapdragon X Elite laptop

Het dispuut tussen Qualcomm en Arm escaleert verder. De gevolgen kunnen groot zijn voor Qualcomm als het toegang tot Arm’s chipdesigns verliest.

Arm en Qualcomm ruziën al sinds 2022 over licenties. Van de strijdbijl begraven lijkt voorlopig nog geen sprake, integendeel. Arm zou ermee gedreigd hebben de licentie van Qualcomm in te trekken, weet Bloomberg. Dat zal niet van de ene op de andere dag gebeuren. Qualcomm krijgt een periode van zestig dagen om te reageren.

De aanleiding van het aanhoudende dispuut is een overname van Nuvia door Qualcomm. Nuvia was net zoals Qualcomm afnemer van chipdesign bij Arm en Qualcomm zou diens designs gebruikt hebben bij het ontwerpen van de Snapdragon X Elite-processor. Arm claimt echter dat Qualcomm de licentie van Nuvia na de acquisitie niet automatisch mocht overnemen zonder eerst met hen een nieuwe deal te onderhandelen.

Klap voor Qualcomm, ook voor Arm?

Het kwijtspelen van toegang tot de ARM-architectuur zou een stevige klap kunnen zijn voor Qualcomm. De chipmaker ontwikkelt zijn chips op basis van designs van Arm. Qualcomm onthulde deze week nog zijn nieuwste soc voor smartphones. Net nu Qualcomm op het punt staat de pc-industrie op zijn grondvesten te doen daveren, zou het zeer slechte timing zijn om nu een alternatief voor ARM te moeten zoeken.

Arm lijkt hier ook zelf weinig mee te winnen. CEO Rene Haas heeft grote ambities in de pc-industrie en wil minstens vijftig procent van de Windows-afzetmarkt veroveren. De Copilot Plus-pc’s zijn een unieke kans voor Arm om die plannen te doen slagen: vorige pogingen met Windows op ARM hebben weinig succes gekend. Met Apple heeft Arm nog een andere troefkaart achter de hand.

Breuk of verzoening?

Qualcomm is niet onder de indruk van het dreigement van Arm. “Dit is meer van hetzelfde van Arm. Meer ongegronde dreigementen die zijn ontworpen om een oude partner onder druk te zetten, zich te bemoeien met onze toonaangevende CPU’s en de royaltytarieven te verhogen, ongeacht de brede rechten onder onze architectuurlicentie”, zegt het in een reactie aan Financial Times.

Beide partijen zullen elkaar ontmoeten in de rechtbank in december. Dan moet blijken of een verzoening nog mogelijk is, of dat het tot een breuk komt. Een breuk is lang niet onwaarschijnlijk: de exclusiviteit van Qualcomm op ARM-chips voor Windows loopt binnenkort af, en er zijn genoeg partijen die de licenties willen overnemen. Qualcomm wil langs zijn kant minder verstrengeld zijn met Arm en volledig op eigen benen chips ontwikkelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.