Amerikaanse patenten in 2018: IBM, Samsung en Canon leiden de dans

patent us

Het aantal verleende Amerikaanse ‘utility patents’ is in 2018 met ruim 3 procent afgenomen. De afgelopen jaren groeide het aantal verleende patenten juist en in 2017 was er zelfs sprake van een record. Ruim 320.000 octrooien werden toen verleend. Dit blijkt uit het jaarlijks IFI CLAIMS-analyse rapport, zoals gisteren gepubliceerd. 

Een utility patent of octrooi is één van de drie octrooi-vormen in de VS, die wordt verleend voor nieuwe, niet voor de hand liggende en nuttige apparaten. Hieronder vallen dus ook nieuwe producten van innovatieve IT-bedrijven als IBM, Samsung en Huawei.

Venturebeat beweert dat de daling grotendeels kan worden toegeschreven aan een daling van het aantal gepubliceerde pre-verleende aanvragen, die in 2016 en 2017 op goedkeuring wachtten van het Amerikaanse octrooibureau United States Patent and Trademark Office (USPT). Er is een vermoeden dat de dip van tijdelijke aard zal zijn, gezien het aantal gepubliceerde octrooiaanvragen in 2018 weer is toegenomen.

IBM leidt in de VS, Samsung wereldwijd

Activiteiten rondom patenten in hightech-gebieden als computers en telecommunicatie blijven relatief sterk. Daarnaast wordt ook de automobielsector steeds actiever gezien ontwikkelingen rondom nieuwe, autonome voertuigtechnologie.

 

 

IBM kreeg afgelopen jaar 9.100 patenten toegekend, een stijging van 1 procent vergeleken met 2017. Significante aantallen, waardoor ‘Big Blue‘ inmiddels al 26 jaar de leidende positie inneemt. Samsung kreeg 5.850 toekenningen en Canon nam afgelopen jaar de derde positie in met 3.056 toekenningen.

Wereldwijd gezien neemt Samsung met in totaal 61.608 toegekende patenten de eerste plaatst in. Gevolgd door Canon met 34.905 en IBM met 34.376 patenten.

Aziatische inmenging groeit

Chinese bedrijven timmeren aan de weg als het gaat om door de VS toegekende patenten. Zo zetten onder meer Huawei en BOE Technology voet aan de grond met respectievelijk 1.680 en 1.634 verleende patenten. Azië beschikt met 31 procent volgens het rapport over de meeste Amerikaanse octrooien. Spelers in deze zijn onder meer Japan (16 procent), Zuid-Korea (6,5 procent) en China (4 procent). Europa beschikt over zo’n 15 procent van de Amerikaanse patenten, waarvan Duitsland 5 procent op zijn naam mag schrijven.

In totaal hadden niet-Amerikaanse bedrijven in 2018 ruim 51 procent van de Amerikaanse ‘utility patents’ in handen, een meerderheid dus. Dit is een bevestiging van de waarde en het belang dat buitenlandse bedrijven op de Amerikaanse markt hebben.

 

Gerelateerd: IBM krijgt patent op AI-systeem voor slimme stoplichten

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home