Amerikaans leger test verbeterde headset met Microsoft HoloLens

Microsoft hololens defensie

Microsoft levert eind deze maand een nieuwe versie van zijn headset met HoloLens voor militair gebruik aan het Amerikaanse leger. Dit is een verbetering tegenover de AR-headsets van vorig jaar.

Eind deze maand levert Microsoft een nieuwe versie van zijn HoloLens-headsets aan het Amerikaanse leger. Dit is een verbeterde versie van de AR-headset voor militair gebruik, nadat het eerste model ver onder de verwachtingen bleef.

Fiasco

Twee jaar geleden sloot Microsoft een miljardencontract af met het Amerikaanse leger, voor 120.000 AR-headsets met HoloLens-technologie. De oplevering van die bestelling bleek echter geen succes: soldaten meldden hoofdpijn, vermoeide ogen en misselijkheid na amper enkele uren gebruik. Aan de praktische kant was er kritiek op het gezichtsveld en op de display die oplicht, wat de positie van een soldaat kan weggeven in het donker.

Amerika en zijn leger, dat blijft grote liefde. Het Amerikaanse congres besloot begin dit jaar dus simpelweg om het geplande aankoopbudget voor de headsets om te zetten in een subsidie voor meer onderzoek. Dat was echter niet voor hetzelfde bedrag, maar amper een tiende van wat de VS normaal ging spenderen. Microsoft was zijn partnerschap nog niet kwijt, maar goed nieuws was dat niet.

lees ook

Ga aan de slag met twee videostreams in Microsoft Teams

Poging 1.2

Nu is er dus een nieuwe versie van de headsets, ook gekend als IVAS  ofwel het Integrated Visual Augmentation System. Deze nieuwe versies zijn volgens Microsoft slanker, lichter en meer in balans. Het herwerkte design van deze 1.2-versie zou comfortabeler moeten zijn en de prestaties van de drager effectief verbeteren.

Het leger gaat volgende maand twintig prototypes testen op functionaliteit bij weinig licht, betrouwbaarheid en natuurlijk of de soldaten opnieuw fysieke ongemakken gaan ervaren. Daar hangt veel van af voor Microsoft: als dit goed verloopt, hangt er een nieuw contract voor meer praktische tests aan vast. Voor de komende tien jaar zou het Amerikaanse leger dan zelfs naar een investering van meer dan 21 miljard dollar kijken.

Praktisch

De bedoeling van de headsets is een beter bewustzijn van teamgenoten op het slagveld en van de omgeving zelf. De headsets hebben daarvoor een aantal belangrijke functies en eigenschappen:

  • Infanteristen kunnen de positie van hun teamgenoten zien
  • Vitale gezondheidsstatistieken
  • Minder opvallend nachtzicht
  • Verbeterde coördinatie tussen teamgenoten
  • Teamgenoten kunnen elkaar makkelijker waarschuwen voor vermoeidheid of verwondingen

Als alles goed verloop wordt de technologie in echte gevechtssituaties getest in april 2025.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home