AMD wil FPGA-specialist Xilinx overnemen

Xilinx

AMD zou op het punt staan om Xilinx over te nemen voor om en bij de 30 miljard dollar. De acquisitie kan de aanwezigheid van AMD in datacenters een flinke boost geven en versterkt de positie van het bedrijf naar de toekomst.

AMD zou in de laatste fases van onderhandelingen zitten voor de overname van Xilinx. Dat rapporteert de Wall Street Journal op gezag van bronnen met kennis van de zaak. De monsterzet zou de chipmarkt door elkaar schudden op een moment dat de overname van Arm door Nvidia nog niet goed en wel is bezonken. De plannen tonen enerzijds aan hoe de markt bliksemsnel consolideert en laten anderzijds zien dat het AMD menens is in de datacenterwereld. De combinatie van cpu’s, gpu’s en FPGA’s zou van AMD een technologiegigant maken die oplossingen kan bieden op maat van eender welke workload.

AMD’s opmars

AMD kondigde net zijn Ryzen 5000-chips op basis van de nieuwe Zen 3-architectuur aan. De vooropgestelde specificaties zijn veelbelovend: meer instructies per cyclus en een hogere kloksnelheid aan eenzelfde TDP. Wanneer Zen 3 naar de Epyc-serverchips komt, zal AMD opnieuw een erg aantrekkelijk aanbod in de markt hebben. Ook vandaag al wint de fabrikant steeds meer zieltjes met zijn chips die krachtiger, zuiniger en vooral goedkoper zijn dan de Xeon-equivalenten van Intel.

Langs de grafische kant heeft Nvidia de meest geavanceerde gpu’s. AMD kan echter voor een naadloze integratie van cpu en gpu-accelerator zorgen, waardoor de hardware van het bedrijf al gekozen werd om de eerste exascale-supercomputers te bouwen. De synergie is veel waard, maar de markt is in beweging. Met de overname van Arm kan Nvidia binnenkort ook een cpu-gpu-combo aanbieden, net als Intel dat aan zijn eigen Xe-gpu’s en accelerators werkt. De Xe-architectuur maakt voor het eerst zijn opwachting in Tiger Lake, waar de cijfers veelbelovend zijn.

FPGA-accelerators

We schreven eerder al uitgebreid over de evolutie van hardware in datacenters richting de ondersteuning van steeds specifiekere workloads. Waar gpu-acceleratie niet ideaal is, kunnen FPGA-chips voor een grote meerwaarde zorgen. Intel zag dat in 2015 al met de overname van Altera en sleutelt verder aan zijn FPGA-aanbod met de acquisitie van Omnitek vorig jaar. Als AMD Xilinx overneemt, dan wapent het zich niet alleen voor een strijd in dat deel van de markt; het zet zich schrap om de concurrentie te verpulveren. Xilinx is immers de uitvinder van de FPGA en marktleider in het segment.

Xilinx concurreert vooralsnog met de Nvidia’s, Intels en AMD’s van deze wereld door de eigen FPGA-aanpak naar voren te schuiven. Wordt het bedrijf opgeslokt door AMD, dan zal dat de chipmarkt grondig hertekenen. De deal tussen AMD en Xilinx is nog niet rond, al is de kans groot dat alles zoals gepland doorgaat. Mogelijks weten we volgende week al meer.

Tip: Waarom de FPGA het datacenter verovert

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home