AMD telt 1,9 miljard dollar neer voor DPU-specialist Pensando

AMD

AMD koopt voor 1,9 miljard dollar een nieuw wapen in de strijd tegen Nvidia en Intel. DPU-specialist Pensando moet het portfolio van de chipreus completer maken.

AMD bouwt al processors, GPU’s en met de acquisitie van Xilinx heeft het bedrijf ook topexpertise voor FPGA’s (programmeerbare chips) in huis. Vandaag wint een nieuw soort chip snel aan belang: de Dat Processing Unit of DPU. Een DPU is een accelerator geoptimaliseerd om bliksemsnel data in een netwerk te verwerken, zodat de andere hardware en dan specifiek de CPU ontlast worden. Om in die markt te concurreren, koopt AMD nu Pensando voor 1,9 miljard dollar.

Aanval op Bluefield

Pensando werkt aan een platform dat cloudprocessen heel snel en aan een hele lage kost kan verwerken. Hardware van de start-up draait al bij IBM, Microsoft Azure en Oracle Cloud. Microsoft merkte al op dat de apparatuur van Pensando cloud-connectie-gerelateerde prestaties met 40 procent heeft doen stijgen.

Met Pensando onder de arm heeft AMD een rechtstreeks wapen in handen om te strijden tegen Nvidia. Dat heeft met Bluefield een eigen lijn van populaire DPU’s. Nvidia’s expertise in AI-accelerators positioneert het bedrijf bovendien goed om ook netwerk-acceleratie voor zijn rekening te nemen.

Totaalpakket

AMD heeft van zijn kant een totaalpakket in handen waartoe naast GPU’s (accelerators), FPGA’s en nu DPU’s ook CPU’s horen. Nvidia had maar al te graag een gelijkaardig uitgebreid portfolio in handen gekregen, maar slaagde er niet in om Arm over te nemen en zo het CPU-luik af te dekken.

lees ook

FPGA: boetseerbare wonderchip voor AI, IoT en machine learning

Xilinx maakt FPGA’s die in feite al aanpasbare gerichte accelerators zijn. De samenwerking met Pensando lijkt wat dat betreft vruchtbare grond voor interessante hardware op maat van de allergrootste bedrijven. Pensando werkt al samen met VMware voor project Monterey.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home