AMD sluit fiscaal jaar 2021 af met mooie cijfers

AMD

AMD, maker van microprocessoren en grafische chips, deelde deze week zijn omzetcijfers voor Q4. Met een kwartaalomzet van 4,3 miljard dollar overtrof het bedrijf alle voorspellingen. Als reactie op de veelbelovende cijfers behaalden de aandelen van AMD deze week een stijging van 1,5%. 

Volgens Dr. Lisa Su, CEO van AMD, maakte het bedrijf wederom een recordkwartaal mee met een omzetgroei van 54%. Het bedrijfsresultaat verdubbelde zelfs ten opzichte van een jaar geleden. Su voegt toe dat de verkopen van derde generatie EPYC processoren snel toenamen als reactie op het feit dat de datacenter-verkopen in een jaar tijd meer dan verdubbelden. 

“Ons bedrijf versnelde significant in 2021. We groeiden sneller dan de markt vanwege ons leiderschap in producten en consistente executie”, beweert Su. 

Hoe komt het dat de AMD-cijfers zo positief zijn?

De omzet uit verkopen van PC’s en grafische producten steeg het afgelopen kwartaal met 44% ten opzichte van een jaar eerder. Deze stijging is voor een groot deel te danken aan de populariteit van de Ryzen 5000-processors. Ook laat AMD weten dat zijn Threadripper-chips een sterke groei doormaakten gedurende het afgelopen kwartaal. 

Grafische chips kregen een boost dankzij de AMD CDNA 2GPU’s die AMD leverde aan het Oak Ridge National Laboratory exascale systeem genaamd Frontier. Dankzij dit project maakte de omzet uit datacenter-graphics een ruime verdubbeling door. 

De derde generatie van de EPYC-microprocessor voor servers groeit dan de twee voorgaande generaties. Dit heeft mede te maken met de cloud-toepassingen door Microsoft’s Azure en door Google’s GCP. Ook het feit dat AMD een aantal grote namen als Netflix, Cloudflare en Vimeo aan zijn klantenkring mag toevoegen helpt zeker mee. 

Voorspellingen voor de toekomst

Voor het huidige kwartaal voorziet AMD een omzet van 4,4 tot 4,6 miljard dollar. Analisten zijn wat terughoudender in hun voorspelling en verwachten een omzet van 4,25 miljard dollar. 

Over het gehele jaar verwacht AMD dat de omzet stijgt met 65%. Dit is een aanzienlijke toename ten opzichte van de vorige voorspelling die AMD afgelopen juli deed voor zijn jaarcijfers. Destijds verwachtte het bedrijf nog een omzetstijging van ongeveer 60%. Het bedrijf verwacht dat de brutowinstmarge 48% zal bedragen.

Op dit moment zit AMD midden in een overname van programmeerbare chips-fabrikant Xilinx. Su verwacht dat de deal voor het einde van dit jaar nog rond is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home