AMD maakt absolute prioriteit van AI-strategie

De komende tijd gaat AMD vol inzetten op kunstmatige intelligentie. Speerpunt van dat offensief is de nieuwe Instinct MI300

AI is de toekomst. Daarom zet AMD zwaar in op kunstmatige intelligentie, te beginnen met de Instinct MI300. Deze accelerator voor datacenters combineert CPU, GPU en een HBM-geheugen op één enkele chip.

All-in op AI

De CEO van AMD, Dr. Lisa Su, benadrukte de AI-strategie tijdens de voorstelling van de cijfers in Q1. Het Amerikaanse bedrijf doet nu heel wat moeite om de nodige hard- en software te voorzien zodat het kan voldoen aan de stijgende vraag naar middelen voor kunstmatige intelligentie.

Wat AMD betreft is er een veel grotere markt en een pak meer toepassingen voor AI dan alleen de cloud. Als krachtige exascale APU is de Instinct MI300 nu al uitermate geschikt voor kunstmatige intelligentie. Maar AMD verklaarde dat de chip de afgelopen maanden nog sterk is geëvolueerd.

lees ook

AMD stelt krachtige Instinct MI300 met 24 ingebouwde CPU-kernen voor

Het bedrijf werkt hard aan het uitbreiden van de mogelijkheden van de Instinct MI300. Vooral rond generatieve AI boekte AMD heel wat vooruitgang. Volgens Su is de chip geschikt voor zowel HPC en supercomputing als voor AI.

Ze verklaarde ook dat AMD een groot deel van de middelen bundelt om in te zetten voor (generatieve) AI. Ondermeer de middelen van het in 2020 overgenomen Xilinx worden ingezet voor de ontwikkeling van AI-software en een platform voor kunstmatige intelligentie.

De Instinct MI300 wordt normaal gezien nog dit jaar uitgebracht, in Q4. AMD’s grote plannen zijn echter niet uniek. Concurrent Nvidia heeft zich de laatste jaren ontpopt tot absolute AI-specialist, met een ecosysteem van krachtige hardware ondersteund door uitgebreide software. Met de aangekondigde Grace-superchip heeft Nvidia bovendien een rechtstreekse concurrent voor de MI300 achter de hand.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home