AMD Epyc verovert serverharten, Ryzen doet het minder goed

AMD heeft het afgelopen kwartaal significant marktaandeel afgesnoept van Intel in de servermarkt. De AMD Ryzen-chips voor laptop en desktop deden het minder goed, onder andere omwille van toeleveringsproblemen.

“Het datacenter is onze grootste groei-opportuniteit en daarom ook onze hoogste prioriteit”, zei AMD-CEO Dr. Lisa Su tijdens de aankondiging van nieuwe Epyc-processors vorige week. Die strategie werpt haar vruchten af. In het derde kwartaal van dit jaar zag AMD zijn aandeel in de servermarkt stijgen met 3,6 procentpunten tot 17,5 procent. Daarmee groeit AMD’s marktaandeel tegenover Intel voor het veertiende kwartaal op rij. Dat blijkt uit data van Mercury Research. De markt in het algemeen is ook gegroeid, en dat met 7,3 procentpunt vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Beter dan Intel

AMD geeft zelf aan dat zijn datacenterdivisie met 45 procent gegroeid is jaar op jaar, tot een omzet van 1,6 miljard dollar. Iemand moet het gelach betalen en dat is in dit geval Intel. De servertak van CEO Pat Gelsinger is nog steeds veel groter met een jaaromzet van 4,2 miljard dollar maar dat is wel 27 procent minder dan een jaar eerder.

AMD haalt marktaandeel binnen puur door de superioriteit van zijn serverchips vergeleken met de actuele modellen van Intel. De chipontwikkelaar biedt met Epyc processors die meer prestaties leveren, meer kernen en threads bieden, zuiniger zijn en in verhouding minder kosten dan die van Intel. Een antwoord daarop heeft de concurrent voorlopig nog niet.

Ryzen doet het slechter

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn voor het team van Su. Ryzen, dat het desktop- en laptopportfolio van AMD vertegenwoordigd, deed het een stuk minder goed. De hele markt kreeg klappen maar bij AMD kwamen die toch iets harder binnen. Het marktaandeel van Ryzen binnen het desktopsegment is met 6,6 procentpunten gedaald tot 13,9 procent. In laptopland is de situatie nog pijnlijker met een terugval van 9,1 procentpunt tot 15,7 procent.

Beschikbaarheid speelt een belangrijke rol in die cijfers. AMD en fabricagepartner TSMC hebben het afgelopen kwartaal geworsteld met de productie van voldoende chips, voornamelijk door toeleveringsproblemen. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat de nieuwe Surface-laptop niet met AMD Ryzen te koop is.

lees ook

Microsoft Surface Laptop 5 review: terug naar start

De consument betaalt het gelach, want onze review wijst uit dat het Intel-equivalent een minder goede laptop oplevert. Verder zitten pc-verkopers en -bouwers met een inventaris van eerder gekochte chips die eerst de deur uit moeten.

Algemene daling

De goede cijfers voor Epyc volstaan niet om de slechte prestaties van Ryzen te compenseren. AMD’s marktaandeel in het derde kwartaal kent daardoor een netto-terugval van 2,8 procentpunt tot 28,5 procent vergeleken met Q2. Kijken we naar hetzelfde kwartaal vorig jaar, dan boekt AMD nog wel 3,9 procentpunt winst.

De cijfers tonen aan hoe kwetsbaar processorspecialisten zijn voor grillen in de complexe toeleveringsketen. AMD heeft momenteel het momentum met uitstekende chips die een meerwaarde bieden boven designs van Intel in heel wat gevallen. Als de processors echter niet aan voldoende volume van de band rollen, heeft dat in de praktijk geen impact.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home