Microsoft Surface Laptop 5 review: terug naar start

Microsoft Surface Laptop 5

Opnieuw hetzelfde design, maar deze keer zonder AMD: de Microsoft Surface Laptop 5 speelt op veilig en wordt daarvoor genadeloos afgestraft.

No AMD, no party, dat is onze voornaamste conclusie wanneer we de Microsoft Surface Laptop 5 (vanaf 1.050 euro excl. btw) onder handen nemen. We waren anderhalf jaar heel sterk onder de indruk van de Surface Laptop 3. Zo sterk zelfs, dat we het merendeel van de redactie van zulke toestellen hebben voorzien.

Dat maakt deze review extra interessant. Vaak moeten we een product vergelijken met een ander dat we ook maar enkele weken hebben getest in het verleden. Nu hebben we meer dan een jaar lang dagelijks op deze toestellen gewerkt.

Oude buitenkant, nieuwe binnenkant

Allereerst het saaie nieuws: er is nagenoeg niets veranderd aan de Microsoft Surface Laptop 5. Er zijn twee nieuwe kleuren, grijsgroen en zand, maar die zijn voor ons in azerty niet beschikbaar. Je hebt enkel de keuze tussen grijs (met of zonder alcantara) en zwart.   

De dikke schermrand tekent nog steeds present, wat stilaan onbegrijpelijk is. De rest van de laptopfabrikanten binnen het premiumsegment werkt wel met dunne randen én bijgevolg een compacter chassis. Voor een 13,5 inchtoestel is de Surface Laptop 5 behoorlijk fors vandaag de dag. Na de knappe redesign van de Surface Pro 8 vorig jaar is het hoog tijd dat Microsoft de Surface Laptop wat liefde geeft.

Microsoft Surface Laptop 5
De Microsoft Surface Laptop 5 werd in twee nieuwe kleuren voorgesteld, groen en zandkleurig. In België is helaas enkel de zwarte en zilveren optie beschikbaar.

Is de Microsoft Surface Laptop 5 dan oubollig? Ja en nee. De dikke schermranden doen pijn aan onze ogen, maar al de rest is wel nog steeds premium. Het aluminium chassis is oersterk en het toetsenbord tikt lekker weg. Ook het grote touchpad werkt heel fijn. Wie iets uniek wil, kan een alcantara-afwerking kiezen.

Oerdegelijk en aantrekkelijk scherm

Binnen de dikke schermranden zit een hoge resolutie 13,5 inch aanraakscherm (2.256 x 1.504 pixels) met een 3:2-schermverhouding. Het resultaat is een ‘hoger’ scherm dat meer verticale ruimte biedt. Het scherm ziet er goed uit dankzij de glossy afwerking, maar het zorgt wel voor situaties waar reflecties vervelend kunnen zijn. Optioneel kan je met de Surface Pen (90,90 euro excl. btw) digitaal schrijven op het scherm.

Microsoft Surface Laptop 5 schermkwaliteit

Uit onze metingen zien we dat het scherm bijna perfect is afgesteld wat betreft kleurtemperatuur, 6.598 Kelvin. De perfect afstelling is 6.500 Kelvin. In onze resultaten zien we binnen de RGB-kleuren dat groen iets te hoog staat afgesteld. De witbalans DeltaE haalt in de Calman-test 1,9, de kleurbalans 2,9. Duiken we dieper in de kleuranalyse, dan meten we zelfs een DeltaE van 2,4 als we het hele spectrum aflopen. Alles onder de 2 wordt aanzien als een uitstekend afgesteld display waarbij je de kleurfouten amper met het blote oog kan waarnemen.

Microsoft levert al jaren een topscherm, en dit jaar levert het opnieuw een heel sterk display met een sterke kleurafstelling.

Exclusief Intel-feestje

De grootste verandering van de Microsoft Surface Laptop 5 vinden we aan de binnenkant. Waar je vroeger nog kon kiezen tussen AMD- en Intel-chips, zwaait nu Intel de plak. De voordelige AMD-optie verdwijnt, wat de prijs opdrijft. Het basismodel gaat nu voor 1.047 euro excl. btw over de toonbank. De Surface Laptop 4 met de AMD-optie kan je vanaf 839 euro excl. btw configureren. Beide opties hebben Windows 11 Pro aan boord.

De 12de generatie Intel-chips scoort in de prestatiebenchmarks beter dan AMD. Het verschil is echter niet heel groot tussen de Intel Core i5-1235U in de Laptop 5 en de ‘oude’ AMD Ryzen 5 3580U in onze Laptop 3. In onze vergelijking hieronder stoppen we ook de Surface Laptop 4 met een vorige generatie Intel Core i5-1135G7, de Microsoft Surface Pro 9 (Intel Core i5-1235U) en Lenovo ThinkPad T14s Gen 3 (Intel Core i5-1240P).

Aangezien we zelf al anderhalf jaar op een derde generatie AMD-machine werken in de Surface Laptop 3, kunnen we bevestigen dat voor traditioneel kantoorwerk de laptop na een jaar nog ruim snel genoeg presteert. Het verschil tussen DDR4-geheugen (AMD en Intel 11de generatie) en DDR5-geheugen (Intel 12de generatie) is amper merkbaar. Wie meer verwacht, kijkt beter naar een (compacte) workstation.

Kijken we naar de 3D-prestaties, dan wordt het verschil iets groter. AMD scoorde in het verleden met zijn geïntegreerde GPU vaak beter dan Intel. Sinds de komst van de Intel Xe geïntegreerde GPU kan Intel echter opnieuw een vuist tegen AMD maken.

USB-C mét Thunderbolt

Het exclusieve huwelijk met Intel zorgt er wel voor dat de Surface Laptop 5 voor het eerst Thunderbolt ondersteunt via USB-C. Wie graag een hoge resolutiescherm wil aansluiten zoals de LG 34WK95U (5K2K-schermresolutie) of supersnelle opslag via Thunderbolt gebruikt als creative professional, kan het maximale eruit halen.

Microsoft Surface Laptop 5

Ook monitoren met een hoge refresh rate hebben baat bij Thunderbolt-connectiviteit. Hoe meer pixels en hoe hoger de refresh rate, hoe groter de kans dat Thunderbolt nodig is. Het is ook handig om te weten dat je met Thunderbolt 4 de snelste variant in huis hebt en automatisch garandeert dat je alle USB-C-randapparatuur kan gebruiken.

Webcamkwaliteit

De webcam is vandaag belangrijker dan ooit omwille van telewerk en deze laptop levert een kwalitatief resultaat. De 720p-resolutie zorgt voor een scherp beeld en de ingebouwde hardware levert een heldere weergave. De twee microfoons links en rechts van de camera pikken je stem helder op. Enig nadeel is dat ze ook het ruimtelijk geluid meepikken waardoor de tegenpartij al snel denkt dat je in een grote open ruimte zit. Het went na enkele minuten bij iedereen en elke laptop wordt er vandaag mee geconfronteerd. Wie veel moet videobellen, haalt beter een headset in huis met een microfoonarm om voor je mond te plaatsen.

Naast de webcam is er een IR-sensor voor Windows Hello gezichtsherkenning. Een vingerafdruksensor vinden nog altijd nergens terug op de Microsoft Surface Laptop 5.

Microsoft Surface Laptop 5

Tot slot vinden we nergens testresultaten van Microsoft terug rond bijvoorbeeld MIL-STD of andere instanties. Volgens Microsoft worden de toestellen intern gekeurd en getest. Het chassis voelt stevig aan, maar zo’n externe test geeft je doorgaans wel het idee wat de theoretische grenzen zijn van de laptop. De concurrentie waaronder Dell, Lenovo, Fujitsu, Toshiba en HP plakken MIL-STD-resultaten op haast elk professioneel toestel om een indicatie van de stevigheid van het chassis te geven.

Batterijduur zet een stap terug

Wie het beste uit de Surface Laptop-reeks wil halen, moet bij AMD shoppen sinds de Surface Laptop 3. Nu Microsoft exclusief voor Intel kiest, merk je dat een flinke impact heeft op de batterijduur. Wanneer je de laptop intensief gebruikt, blijft het verschil in batterijduur onder de twee uur. Bij licht gebruik meten we een verschil van drie uur in het voordeel van AMD.

Hou ermee rekening dat we vergelijken met de derde generatie mobiele AMD Ryzen-chips in de Surface Laptop 3. De vierde generatie chips in de Surface Laptop 4 is nog zuiniger en presteert iets beter, wat AMD als optie nog interessanter maakt. Wie graag het maximale uit een batterij wil halen, kiest beter voor de Surface Laptop 4 met AMD in plaats van de Surface Laptop 5 met Intel.

Laden met de Surface-connector

Gek genoeg ligt de oplaadtijd van de Microsoft Surface Laptop 5 hoger dan die van zijn voorganger, ondanks dezelfde 65 wattlader (met Surface-connector) en batterijcapaciteit. Mogelijk heeft Microsoft aan het laadalgoritme gesleuteld om de batterijcapaciteit op lange termijn te verbeteren? We zien geen andere reden waarom het verschil zo significant is.

Microsoft blijft aan de Surface-connector vasthouden om te laden. Gelukkig kan je de Microsoft Surface Laptop 5 ook via de USB-C-aansluiting opladen wanneer je niet graag meerdere laders meepakt. Via een krachtige 100 watt USB-C lader die Power Delivery ondersteunt, halen we net niet dezelfde cijfers als bij de meegeleverde 65 watt Surface-lader: 44 minuten tot 50 procent en 83 minuten tot 80 procent. Vermoedelijk ontvangt de Surface-lader meer informatie via de unieke connector en die daarmee fijner het laadproces controleren.

Conclusie

Voor de Microsoft Surface Laptop 5 (vanaf 1.047 euro excl.) is dit duidelijk het jaar teveel. Met uitzondering van Thunderbolt-compatibiliteit voegt deze versie helemaal niets extra toe aan het voorgaande model. Erger nog: je verliest bij gebrek aan AMD-optie de beste versie met de lange batterijduur en een betere prijskwaliteitverhouding.

Laat dit jaar de Microsoft Surface Laptop 5 passeren en koop nog snel het vorige model aan een scherpere prijs. Hier en daar hebben we promoties gezien die het toestel tot 400 euro goedkoper maken. Lees je deze review te laat en kan je geen Surface Laptop 4 meer vinden? De Surface Laptop 5 is een uitstekende laptop die bovengemiddeld scoort vergeleken met de rechtstreekse concurrentie. Hopelijk beseft Microsoft wel dat het zo niet verder kan. De Surface Laptop-reeks heeft dringend meer liefde nodig in de toekomst, alsook een AMD-optie.

.pro’s

  • Uitstekend 3:2-scherm
  • Degelijke prestaties
  • Stevig chassis
  • Gebalanceerde configuratie

.contra’s

  • Middelmatige batterijduur
  • Lader met Surface-connector in de doos, niet USB-C
  • Duurder dan het model van vorig jaar, maar niet beter

Specificaties (testmodel: 1950, 1.047 euro excl. btw): Intel Core i5-1235U, Intel Iris Xe Graphics, 8 GB RAM, 256 GB SSD, TPM 2.0-chip, glossy 13,5 inch aanraakscherm (2.256 x 1.504 pixels), 1.304 gram, Windows 11 Pro. Beschikbare kleuren: zwart en zilver. Lees hier hoe we laptops testen bij ITdaily.

Garantie: 2 jaar ‘Advanced Exchange Service’. Microsoft stuurt een vervangend apparaat op naar de aangewezen locatie wanneer een gedekte garantiedienst wordt aangevraagd. Het oorspronkelijk toestel moet binnen de 10 dagen na aanvraag worden opgestuurd voor herstelling.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home