AMD blijft marktaandeel afsnoepen van Intel

AMD’s CPU’s worden goed ontvangen in de markt. Steeds meer klanten kiezen voor een laptop, desktop of server met AMD aan de binnenkant, ten koste van Intel.

In het derde kwartaal van dit jaar is het marktaandeel van AMD opnieuw gestegen. Dat onderzocht Mercury Research. 19,2 procent van de desktopmarkt zou naar AMD zijn gegaan, en 19,5 procent van de totale laptopmarkt. In de lucratieve servermarkt haalt AMD intussen een aandeel van 23,3 procent met zijn Epyc-servers, die de concurrentie aangaan met de Xeon Scalable line-up van Intel. De groei vertaalt zich in mooie winsten.

De groei is significant. In serverland slokte AMD vergeleken met vorig kwartaal 4,7 procentpunten meer van de markt op, en zelfs 5,8 procentpunten vergeleken met een jaar eerder. De servermarkt is erg lucratief, maar wat CPU’s betreft ook best conservatief. Dat AMD daar snel blijft groeien, toont hoe warm de Epyc-processors onthaald worden.

Laptops en desktops

Ook in de laptopmarkt is de groei zichtbaar, met 2,9 procentpunten vergeleken met vorig kwartaal en 3,8 procentpunten met vorig jaar. Intel kon zich lang berusten op goede relaties met fabrikanten, en samen ontwikkelde strakke laptopdesigns. We zien echter meer en meer hoe ook AMD’s chips hun weg vinden naar aantrekkelijke premiumtoestellen.

In het desktopsegment is het verschil kleiner en verliest AMD zelfs 0,2 procentpunten vergeleken met een jaar eerder. Jaar op jaar is er nog steeds een grote groei, aangezien AMD in 2022 nog bleef steken op 13,9 procent in hetzelfde kwartaal.

AMD is zo geen kleine speler meer, al blijft Intel toch in een andere categorie spelen wanneer we naar marktaandeel kijken. AMD blijft echter gestaag marktaandeel afpitsen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home