Amazon lanceert door ML aangedreven zoekmachine Kendra

Amazon Web Services (AWS) heeft een door machine-learning (ML) aangestuurde enterprise zoekservice ontwikkeld, genaamd Amazon Kendra. Organisaties die geen expertise hebben op het gebied van machine learning kunnen met behulp van Amazon Kendra een zoekmachine voor hun interne documenten bouwen.

De nieuwe service maakt gebruik van de natuurlijke taal om zo de bedoeling en context van informatie in een document te leren. Ook is Amazon Kendra in staat om te leren over de relatie tussen de content en het document, aldus ZDnet.

Data vaak ongestructureerd en verzuild

“Wij denken dat dit een stapsgewijze verandering is in de mogelijkheid voor intern zoeken. We hebben geëxperimenteerd met verschillende technologieën binnen Amazon, alleen werkte geen enkele daarvan erg goed”, zegt Matt Wood, vice-president van AI bij AWS. Volgens hem is het vaak moeilijk om gegevens binnen een organisatie te doorzoeken, omdat ze veelal ongestructureerd en verzuild zijn. Zo kunnen bestanden verschillende indelingen en vakjargon gebruiken en voorkomen in bijvoorbeeld SharePoint of Dropbox. Een gevolg daarvan is dat interne zoekprogramma’s doorgaans een beperkte nauwkeurigheid bieden of slechts een beperkt aantal gegevenssilo’s koppelen.

Zoekindex

Amazon Kendra kan vanaf de AWS-console worden ingesteld om de service te voorzien van informatie over wat je wilt laten uitzoeken. Vervolgens wordt gebruik gemaakt van ML om een ​​zoekindex samen te stellen op basis van documenten van de organisatie en eventueel veelgestelde vragen. Zo zoekt Kendra niet alleen de gevraagde, relevante documenten, maar geeft de zoekmachine waar mogelijk ook direct antwoord. Als iemand bijvoorbeeld zou vragen: “Waar is de IT-helpdesk?”, zou Kendra in staat kunnen zijn om te antwoorden ‘op de derde verdieping’, inclusief het verstrekken van relevante links.

De service wordt naar gelang het gebruik steeds beter door verkregen feedback van gebruikers en eerder gevonden informatie.

ML-technologie beschikbaar voor ontwikkelaars

Vorige maand liet AWS weten de technologie voor machine learning binnen bereik van meer ontwikkelaars en zakelijke gebruikers te willen brengen. AWS maakte om die reden tools als Amazon QuickSight, Aurora en Athena in combinatie met de populaire databasequerytaal SQL beschikbaar. Ontwikkelaars krijgen op die manier directer toegang krijgen tot machinelearningmodellen en onderliggende gegevens, zonder extra programmeerwerk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home