Acer waarschuwt voor laptop overaanbod door stijgende inflatie

Winkels hebben na een periode van tekorten opnieuw genoeg voorraad, maar de inflatie en de oorlogssituatie in Oekraïne vertraagt de verkoop volgens Acer.

Na de razendsnelle groei van de pc-markt tijdens de coronapandemie hebben winkels stilaan voldoende voorraad. Zoveel zelfs dat Acer topman Jason Chen waarschuwt voor een overaanbod aan laptops de komende periode.

De reden achter die bezorgdheid moeten we niet ver zoeken met een forse inflatiestijging en de onzekere oorlogssituatie in Oekraïne. Analistenbureau IDC waarschuwde vorige week al voor een daling van de pc-verkoop vergeleken met 2021. Vorig jaar werden er nog 348,8 miljoen units verscheept, dit jaar wijst hun prognose op 321,2 miljoen pc’s. Het bureau verwacht een daling binnen de consumentenmarkt, terwijl de zakelijke markt goed blijft stijgen.

Grote voorraden

Grote PC-fabrikanten kopen hun chips traditioneel rechtstreeks van ontwikkelaars of fabrikanten en hebben flink wat voorraad aangelegd tijdens de pandemie om aan een hoger tempo toestellen te maken. Nu de vraag naar pc’s daalt, voornamelijk bij de consument, lopen fabrikanten het risico om met veel overschotten te blijven zitten.

Volgens Digitimes hebben Acer, Asus en MSI veel meer voorraadwaarde vandaag vergeleken met vorig jaar, respectievelijk 26,59%, 79,51% en 77,62% meer. Veel voorraad is interessant bij een tekort in de markt, maar wanneer de verloop slabakt is dat slecht nieuws. Bovenstaande merken verkopen traditioneel veel meer aan consumenten dan zakelijke klanten, wat hen vatbaarder maakt voor een dalende verkoop.

lees ook

HP Thunderbolt Dock G4 review: extreem veel connectiviteit

Hogere prijzen

HP CEO Enrique Lores liet eerder op een conferentie weten dat hij erop rekent dat de omzet binnen de pc-markt met 1 tot 3 procent zal groeien in 2022, ondanks een lager aantal verscheepte toestellen. Hij verwacht dat er een verschuiving zal plaatsvinden richting meer premium categorieën en dat een hogere vraag binnen de zakelijke markt de prijzen naar boven zal duwen.

Afgelopen kwartaal verkocht HP 18% meer zakelijke pc’s jaar op jaar. Daar tegenover staat een daling van 6% voor consumenten-pc’s.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home