40 procent van Europese AI-startups gebruikt geen AI

AI data analytics

Artificiële intelligentie (AI) is een hype. Heel wat start-ups misbruiken de term, vergelijkbaar met blockchain twee jaar geleden. Na onderzoek blijkt dat 40 procent van de Europese start-ups die AI gebruiken, helemaal geen AI implementeren.

Londense venture capital-specialist MMC luidt de alarmbel na een enquête. In een uitgebreid onderzoek van 151 pagina’s blijkt dat start-ups het woord AI misbruiken om van de hype te genieten.

MMC analyseerde 2.830 start-ups in 13 landen waarbij AI een focuspunt is. Ze werden gefileerd op vlak van activiteiten, focus en investeringen. MMC hoofdonderzoeker David Kelnar: “In 40 procent van de gevallen konden we geen bewijs vinden van AI-activiteiten. Bedrijven die vermoeden dat een start-up AI gebruikt, doet wat mogelijk dus helemaal niet.”

Banale implementatie

Forbes benadrukt wel dat deze start-ups er niet altijd voor kiezen om als AI-bedrijf aanzien te worden. Analytische websites van derde partijen zijn meestal verantwoordelijk voor die classificatie. In het rapport van MMC staat niet duidelijk hoeveel start-ups effectief investeerders proberen te misleiden door met AI te goochelen.

Anderzijds moeten de investeerders ook kritischer zijn. Wanneer een bedrijf volgens MMC spreekt over artificiële intelligentie, kunnen ze rekenen op 15 tot 50 procent meer geld van hen. Kelnar: “Ik vermoed dat heel wat start-ups goed genoeg weten hoe ze geclassificeerd worden. Ze geven er niet om.”

Het rapport van MMC benadrukt verder dat de AI-implementatie binnen start-ups dikwijls banaal is. 26 procent van de bedrijven werkt met chatbots, terwijl 21 procent AI gebruikt voor fraudedetectie. In 2013 omarmden amper 1 op 50 nieuwe start-ups AI. Vandaag is dat 1 op 12 start-ups.

AI-vacatures

Afgelopen jaar domineerde het VK met 479 start-ups, gevolgd door Frankrijk met 217 en Duitsland met 196. Nederland staat op een vijfde plaats in Europa met 103 start-ups die AI implementeren. België komt niet in de lijst voor, wat betekent dat het minder dan 32 start-ups heeft met een AI-specialisatie.

 

ai start-ups

 

Ondanks het grote marktaandeel van het VK, beweegt de markt. Zeker met de onzekerheid rond Brexit valt het MMC op dat andere Europese landen sneller groeien. Ook het aantal AI-gerelateerde vacatures is de afgelopen achttien maanden verdubbeld. Nochtans blijft volgens het onderzoek het aantal AI-talenten veel te laag. De technologische en financiële dienstensectoren slorpen met 60 procent het meeste AI-talent op.

Gerelateerd: AI, machine learning en deep learning: wat is het verschil?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home