Telegram-topman Pavel Durov gearresteerd: “Wij hebben niks te verbergen”

Topman Pavel Durov van berichtenapp Telegram is gearresteerd in het kader van een onderzoek rond het crimineel gebruik van het platform. Telegram zegt zelf dat het niets te verbergen heeft.

Update 29/8: Durov is opnieuw vrijgelaten, maar onder strenge voorwaarden. Hij mag Frankrijk niet verlaten en moet zich twee keer per week aanmelden op het politiekantoor.


Origineel artikel 26/8: Pavel Durov, oprichter van berichtenapp Telegram, is op zaterdagavond gearresteerd door de Franse politie nadat hij op een luchthaven ten noorden van Parijs landde met zijn privéjet, volgens de Franse media.

De Telegram-topman ligt al een tijdje onder vuur. De berichtenapp en Durov persoonlijk worden ervan beschuldigd te weinig moderatie uit te voeren op het platform, waardoor propaganda en nepnieuws vrij spel kregen. Volgens Justitie is hij hierdoor medeplichtig aan misdrijven die gepleegd worden met gebruik van Telegram.

lees ook

Telegram onder vuur: onschuldige berichtenapp of is er meer aan de hand?

Arrestatie

De populaire berichtenapp Telegram zou te weinig moderatie uitgevoerd hebben om criminele praktijken op het berichtenplatform aan banden te leggen. Telegram ontkende zelf dat het onvoldoende moderatie uitvoerde in een reactie aan ITdaily op eerder nieuws rond de berichtenapp. Momenteel loopt er een onderzoek naar het berichtenplatform en werd Durov gearresteerd op grond van een arrestatiebevel voor overtredingen, die betrekking hebben op Telegram.

Nepnieuws en propaganda

De berichtenapp is een broeihaard voor nepnieuws en propaganda. Gelijkgestemden kunnen zich anoniem aansluiten bij groepen die tot zo’n 200.000 gebruikers bevatten. Zo gingen tijdens de coronaperiode de meest wilde complottheorieën rond en ook pro-Russisch nepnieuws wordt massaal verspreid via de app.

De app zou niet samenwerken met de wetshandhaving inzake drugshandel, seksuele inhoud en fraude. In België werd de berichtenapp onder toezicht geplaatst. Het BIPT neemt hier de rol van waakhond op zich en controleert of de berichtenapp aan zijn wettelijke verplichtingen voldoet, maar gaat niet over de inhoud die op het berichtenplatform circuleert.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home