Aantal geblokkeerde e-mail-dreigingen in België verdubbelt in een jaar tijd

phishing

Trend Micro blokkeerde in België vorig jaar 93 miljoen e-mail-dreigingen. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2020, toen het aantal op 44 miljoen lag.

Het rondsturen van kwaadaardige e-mails blijkt nog een immens populaire aanvalstechniek te zijn. Dat blijkt uit het 2021 Annual Cybersecurity-rapport van Trend Micro.

Bij de berichten die het cybersecuritybedrijf over de hele wereld tegenhield ging het voornamelijk om spam-berichten (66,66%). De overige e-mails waren phishingpogingen waarin criminelen hoopten persoonlijke gegevens van slachtoffers los te peuteren. Cybercriminelen maakten er voornamelijk dankbaar gebruik van dat werknemers afhankelijk waren van e-mail-communicatie in 2021 omwille van de pandemie.

Ransomware

Op vlak van ransomware blijkt uit de cijfers dat wereldwijd cybercriminelen hun focusleggen op kritieke bedrijven en sectoren. De top drie wordt ingevuld door de overheid, de banksector en de gezondheidszorg. Voornamelijk de bereidheid om sneller en meer te betalen, doet cybercriminelen veranderen van doelwit.

Daarbij komt dat ransomware-aanvallen gerichter worden. Doelwitten worden zorgvuldig gekozen en in de gaten gehouden. Door de gerichte strategie werd wel een afname van het aantal ransomware-aanvallen vastgesteld (-21%).  

lees ook

De tijd tikt om Belgische kmo’s klaar te maken voor een golf van cyberaanvallen

Oude exploits in de handel

Verder wijst het rapport op het belang van patchen van oudere kwetsbaarheden. Updates installeren wordt sowieso binnen Belgische organisaties nog te weinig gedaan. We schreven in het verleden al uitgebreid over waarom veel bedrijven er niet in slagen op tijd te updaten.

Uit het rapport van Trend Micro blijkt dat cybercriminelen dankbaar gebruik maken van oude exploits. 22 procent van de exploits die vorig jaar verhandeld werden onder criminele groepen dateren van 2017 of eerder.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home