Overheid lanceert campagne om kmo’s te beschermen tegen cyberaanvallen

cyberaanval

De federale regering zal vijf projecten lanceren om de cyberweerbaarheid van Belgische kmo’s te verhogen. Daarnaast komt er ook een website en sensibiliseringscampagne om bewustzijn te creëren.

Minister voor Telecom Petra De Sutter (Groen) en minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR) trekken de kar van het initiatief. Een spaarpotje van twaalf miljoen euro wordt geïnvesteerd in vijf projecten die de versterking van de cyberweerbaarheid van kmo’s tot doel hebben, maar ook in een website en een sensibiliseringscampagne rond de risico’s van cyberaanvallen.

Een duwtje in de rug

Volgens beide ministers is het belangrijk om kmo’s een duwtje in de rug te geven. Zij hebben niet altijd de kennis en middelen om een effectieve beveiligingsstrategie uit te werken. Hierdoor werd al meer dan een op vijf Belgische kmo’s slachtoffer van een cyberaanval, en loopt zeker de helft een acuut risico om kostbare gegevens kwijt te spelen. “De gevolgen van zo’n aanval kunnen een grote impact hebben. Dit geldt op financieel vlak, maar ook voor het vertrouwen van de klanten dat verloren gaat”, zegt minister De Sutter aan Belga.

De stelling van De Sutter wordt bijgestaan door een onderzoek van Sharp Benelux waarover we vorige week berichtten. Belgische kmo’s zijn wel bereid te investeren in IT, maar weten niet altijd goed hoe en waarin te investeren, bleek uit de studie. Hierdoor worden de zogenaamde cyber essentials schromelijk over het hoofd gezien. Onder deze noemer vallen basiselementen van cybersecurity waaronder een herstelplan, beveiligingsconfiguratie en bescherming tegen malware.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home