Je hoeft zelfs niet op verzenden te klikken voor een website je gegevens opneemt en verwerkt om bijvoorbeeld gerichtere advertenties te tonen.
In samenwerking met Universiteit Radboud en de universiteit van Lausanne publiceert KU Leuven een verontrustend onderzoek naar online privacy. Wie in een online formulier zijn e-mailadres invult, maar dat daarna verwijdert voor hij of zij op bevestigen klikt, wordt soms toch gevolgd. Zonder medeweten worden die gegevens doorgestuurd naar derde partijen die focussen op het volgen van internetgebruikers.
In totaal onderzochten de universiteiten 100.000 van de meest gebruikte websites op het internet. 1.844 daarvan stuurden data door van Europese gebruikers. 2.950 websites doen dat met gegevens van Amerikaanse gebruikers. Opvallend: 52 websites sluisden zelfs wachtwoorden door naar derde partijen.
“Het lijken op het eerste zicht lage percentages, maar dit gaat over websites die tientallen miljoenen gebruikers tellen”, verduidelijkt Bart Preneel, professor cryptografie aan de KU Leuven aan persagentschap Belga. “Het is bekend dat dit fenomeen een van de technieken is om de e-privacywetgeving te omzeilen, maar het wordt door meer websites gedaan dan gedacht. Hoeveel gebruikers er geïmpacteerd zijn door deze techniek, kunnen we niet zeggen.”
Na een studieronde van één jaar hebben de onderzoekers tegelijk een tool ontworpen waarmee andere onderzoekers kunnen nagaan of websites de techniek misbruiken.