Meta riskeert 405 miljoen euro boete voor inbreuken op privacyregels

instagram

De Ierse Data Protection Commission wil Meta een boete van 405 miljoen euro opleggen wegens inbreuken op de privacyregels van minderjarigen in Instagram.

De Data Protection Commission (DPC) begon het onderzoek rond de privacy-instellingen bij Instagram in 2020. Daarbij stelde de commissie vast dat Instagram inbreuken maakte op de GDPR-wetgeving, met name wat betreft de privacy van kinderen. Het is lang niet de eerste keer dat de Europese Unie en Ierland, waar Meta is gevestigd, het bedrijf op de vingers tikt. Zo kreeg WhatsApp vorig jaar al een boete van 225 miljoen euro aan de broek.

Op één na hoogste boete

De DPC bevestigt de intentie om Meta een boete op te leggen van 405 miljoen euro. Dat is meteen de op één na hoogste boete voor een GDPR-overtreding. Vorig jaar kreeg Amazon een sanctie van liefst 746 miljoen euro onder de neus geduwd door de Europese privacywaakhond. PDC zal in de loop van volgende week meer details vrijgeven over de vastgestelde inbreuken bij Instagram.

Volgens persbureau Reuters gaat het onderzoek over inbreuken voor minderjaren tussen 13 en 17 jaar die een business-account konden openen op Instagram. Daardoor werden de telefoonnummers en e-mailadressen van de minderjarigen zichtbaar voor elke volger van de account. Voor kinderen jongeren dan 18 jaar is dit verboden. DPC is verantwoordelijk voor het onderzoek omdat het Europese hoofdkwartier van Meta is gevestigd in Ierland.

lees ook

Hoe het VK het recht op privacy voor iedereen om zeep wil helpen

Meta is niet akkoord

Moederbedrijf Meta zet zich al meteen in verdedigingsmodus, ook al is de boete nog niet officieel bevestigd. Volgens Meta gaat het om maatregelen die een jaar geleden al zijn aangepast. “Sindsdien hebben we verschillende toepassingen gelanceerd om de veiligheid van tieners te garanderen en hun gegevens privé te houden”, verklaart Meta. “Elke account van een gebruiker jonger dan 18 jaar wordt automatisch privé op Instagram.”

Meta zal hoe dan ook de beslissing van de Data Protection Commission aanvechten. “We engageren ons helemaal met DPC en hun onderzoek. Daarom wachten we de finale beslissing af voor eventuele stappen te ondernemen. Het spreekt voor zich dat we de veiligheid en privacy van jongeren hoog in het vaandel dragen. Daarom hebben we al veel bijkomende maatregelen genomen. Zo kunnen volwassenen geen berichten sturen naar jongeren die hen niet volgen”, besluit Meta.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.