Europese privacywaakhond eist 746 miljoen euro van Amazon

amazon antitrust

Volgens Amazon eist de Luxemburgse databeschermingscommissie een bedrag van 746 miljoen euro omdat het bedrijf niet voldoet aan de privacyregels omtrent het gebruik van data. 

De boete werd opgelegd door de Luxembourg National Commission for Data Protection (CNPD). Volgens Amazon is de boete niet terecht. Daarom is het bedrijf van plan om de eis aan te vechten. 

“Het behoud van de beveiliging en het vertrouwen van onze klanten, zijn onze belangrijkste prioriteiten”, zegt Amazon in een statement over de boete. “Er is geen datalek en er zijn ook geen klantgegevens blootgesteld aan een externe partij”, legt Amazon uit. Volgens Amazon is dit de waarheid en die valt niet te betwisten. 

Volgens de privacygroep die de geldsom heeft opgelegd, is de reactie van Amazon niet terecht. Het gaat immers niet om het lekken van gegevens, maar om het advertentiebeleid van Amazon. 

De beslissing van de privacywaakhond is een antwoord op een klacht die La Quadrature du Net, een Franse privacygroep, op 28 mei 2018 indiende. Volgens de klacht laat Amazon bezoekers op zijn websites advertenties zien op basis van hun gedrag, maar vermeldt de e-commerce gigant dat niet in zijn gebruikersvoorwaarden. Ook vraagt Amazon geen toestemming om persoonlijke informatie te gebruiken en gerichte advertenties te laten zien. 

Hoogte van de boete is buiten proporties

Net als andere internetgiganten die advertenties laten zien, zoals Google en Facebook, maakt Amazon gebruik van klantgegevens om relevante advertenties te tonen. Volgens Amazon is de boete gebaseerd op onbewezen en subjectieve interpretaties van de Europese privacywet. Daarbij pleit het bedrijf dat de boete in elke mogelijke interpretatie sterk buiten proporties is. 

De boete van 746 miljoen euro is de grootste boete die de EU oplegde sinds de GDPR in 2018 van kracht ging. Het bedrag is maar liefst 15 keer zo groot als de enorme boete van 50 miljoen euro die de Franse National Commission on Informatics and Liberty in 2019 oplegde aan Google. Bovendien is de boete die de privacywaakhond eist aan Amazon meer dan het dubbele van het totale bedrag dat tot nu toe is geïnd vanwege overtredingen van de GDPR (303 miljoen euro).

Volgens de commissie die de geldsom heeft opgelegd, wordt dankzij deze historische boete het hart van het roofzuchtige systeem van grote tech-bedrijven geraakt. Het is iets om te vieren, vindt de commissie. Ook maakt de commissie gebruik van de gelegenheid om uit te halen naar de Irish Data Protection Authority en de CNIL, omdat zij er zogezegd niet in slaagden om betekenisvolle boetes op te leggen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home