Meta bevestigt de bouw van ’s werelds langste onderzeese kabelnetwerk dat vijf continenten verbindt voor een betere digitale connectiviteit.
Meta heeft Project Waterworth aangekondigd, een onderzeese kabelnetwerk dat vijf continenten met elkaar zal verbinden. Met een totale lengte van meer dan 50.000 kilometer wordt het het langste onderzeese kabelproject ter wereld. De kabel zal bijdragen aan betere digitale connectiviteit in de VS, India, Brazilië, Zuid-Afrika en andere regio’s.
Onderzeese infrastructuur
Volgens Meta moet Project Waterworth de digitale infrastructuur in verschillende regio’s versterken en economische samenwerking bevorderen. In India bijvoorbeeld zal het project bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de digitale economie. Het netwerk maakt gebruik van een onderzeese kabel met 24 vezelparen, wat hoger is dan de gangbare acht tot zestien vezelparen in andere systemen.

Het project omvat de aanleg van drie nieuwe intercontinentale verbindingen en een investering van meerdere miljarden dollars. Meta benadrukt dat onderzeese kabels verantwoordelijk zijn voor meer dan 95 procent van het wereldwijde intercontinentale dataverkeer. De infrastructuur zal zorgen voor snellere en stabielere internetverbindingen en moet de groei van AI en digitale diensten ondersteunen.
Beveiliging
Project Waterworth maakt gebruik van nieuwe technieken om de kabel robuuster en betrouwbaarder te maken. Zo wordt de routing geoptimaliseerd voor diepe oceaangebieden tot 7.000 meter. In ondiepere wateren worden verbeterde begraaftechnieken toegepast om schade door scheepsankers en andere risico’s te minimaliseren.
lees ook
Nokia verkoopt onderzeese kabel-afdeling aan Franse overheid
Meta ziet het project als een cruciale stap in de verdere ontwikkeling van wereldwijde digitale netwerken. Het bedrijf heeft de afgelopen tien jaar al aan meer dan 20 onderzeese kabelprojecten gewerkt en blijft investeren in de uitbreiding van zijn infrastructuur.