Kosten datalekken stijgen naar 4,44 miljoen euro, volgens IBM-onderzoek

datalek

De kosten van datalekken zijn gestegen naar een gemiddeld bedrag van 4,44 miljoen euro, volgens een onderzoek van IBM. Vooral de verstorende effecten en verlies van activiteiten na een inbreuk zijn verantwoordelijk voor de stijging.

Volgens IBM’s jaarlijkse Cost of a Data Breach Report blijkt dat de gemiddelde kost van een datalek nu 4,44 miljoen euro bedraagt, omdat de inbreuken steeds impactvoller en disruptiever zijn. Dat is een stijging van tien procent ten opzichte van vorig jaar, en de grootste jaarlijkse stijging sinds de pandemie.

Die stijging is volgens het rapport te wijten aan een tekort aan beveiligingspersoneel. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat 40 procent van de datalekken betrekking had op gegevens opgeslagen in meerdere omgevingen. Organisaties die AI en automatisering daarentegen inzetten voor hun beveiliging, blijken een aanzienlijk voordeel te hebben.

Tekort beveiligingspersoneel

Uit het rapport van IBM blijkt dat een groot tekort aan beveiligingspersoneel een belangrijke oorzaak is van de toegenomen kosten. Organisaties met ernstige personeelstekorten zagen de kosten van een datalek oplopen tot 5,22 miljoen euro, vergeleken met 3,62 miljoen euro voor organisaties zonder personeelstekorten. Het tekort aan beveiligingspersoneel wordt verergerd door de snelle implementatie van generatieve AI-technologieën, die nieuwe beveiligingsrisico’s met zich meebrengen.

lees ook

Belgische kmo’s zoeken vaker hulp bij externe IT-specialisten

Steeds meer organisaties verhogen hun securitybudgetten om deze problemen aan te pakken. Training van medewerkers, incidentresponsplannen en de aanschaf van nieuwe beveiligingstechnologieën staan hierbij centraal.

AI en automatisering

Organisaties die AI en automatisering inzetten voor hun beveiliging, blijken aanzienlijk voordeel te hebben. Volgens het rapport gebruiken inmiddels 67 procent van de organisaties AI en automatisering, een stijging van bijna 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Dergelijke technologieën helpen bij het sneller ontdekken en indammen van inbreuken, wat de gemiddelde levenscyclus van datalekken wereldwijd heeft teruggebracht naar 258 dagen, het laagste niveau in zeven jaar.

lees ook

Hoe defensieve AI een IT-team meer kan helpen dan je denkt

Een toename van interne detectie draagt ook bij aan kortere inbreukcycli. In 42 procent van de gevallen werd de inbreuk door de eigen beveiligingstools van de organisatie gedetecteerd, wat resulteerde in een besparing van bijna 910.000 euro.

Onveilige gegevens

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 40 procent van de datalekken betrekking had op gegevens opgeslagen in meerdere omgevingen, zoals public cloud, private cloud en on-premises. Deze hiaten in de gegevenszichtbaarheid hebben geleid tot een toename van diefstal van intellectueel eigendom met 27 procent. De kosten per gestolen record stegen met bijna 11 procent naar 157,45 euro.

Veel organisaties geven aan dat de kosten van datalekken worden doorberekend aan consumenten, wat kan leiden tot hogere prijzen voor goederen en diensten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home