Een dienst van Google die op het dark web op zoek gaat naar gelekte persoonlijke gegevens, is niet meer exclusief voor Google One-abonnees en wordt gratis aangeboden.
Sinds vorig jaar kunnen betalende abonnees aan Google vragen of hun persoonlijke gegevens te koop staan op het dark web. De monitordienst gaat op zoek naar telefoonnummers, fysieke adressen en andere gegevens die je liever niet zomaar op het internet wil zien staan. Gelekte gegevens verhogen je kans om het doelwit te worden van gerichte phishingaanvallen. De resultaten van het onderzoek kan je terugvinden in je activiteitenoverzicht onder Resultaten over jou.
lees ook
Database met bijna 10 miljard gelekte wachtwoorden verschijnt online
Niet meer exclusief
De dienst was tot nu toe betalend, maar dat verandert. Google vindt dat iedereen zou mogen weten of zijn of haar gegevens rondslingeren in de duistere krochten van het internet en maakt de dienst voortaan gratis. Dat zegt het bedrijf in een korte mededeling over het Google One-abonnement. Tegen het einde van de maand zouden alle Google-accounts toegang moeten hebben tot de dienst.
Het is niet het eerste privilege dat betalende Google One-abonnees op korte tijd zien verdwijnen. Op 20 juni trok Google de stekker uit de VPN-dienst die in het abonnement inbegrepen zit wegens te weinig gebruik ervan. We vermoeden dat ook het verdwijnen van de exclusiviteit van de dark web-monitoringsdienst ook niet Google One-gebruikers massaal hun abonnement zal doen opzeggen.
De voornaamste reden om een betalend Google-abonnement is dan ook vooral om je cloudopslag te verhogen. Met een abonnement krijgt je minstens 100 GB waar gratis accounts het met 15 GB moeten stellen. Nu bijvoorbeeld WhatsApp-back-ups mee aan je Google Drive-opslag zitten, loopt die 15 GB sneller vol dan je denkt.