De EU gaat morgen een gedetailleerd plan onthullen voor een digitale portemonnee. De digitale portemonnee bewaart betalingsgegevens en wachtwoorden op een veilige manier en is te gebruiken door burgers in alle 27 lidstaten.
Het plan voor de digitale portemonnee is een antwoord op de vraag vanuit verschillende landen om een veilige manier te vinden waarop burgers toegang krijgen tot online diensten. De digitale portemonnee komt in de vorm van een app waar je toegang tot kunt krijgen via vingerafdruk of irisscans.
Je kunt de digitale portemonnee onder andere gebruiken om in te loggen bij lokale overheidswebsites of je energierekeningen te betalen. Ook dient de app als een digitale kluis waar je officiële documenten kunt bewaren, zoals een rijbewijs.
De digitale portemonnee is te gebruiken voor tal van verschillende overheidsdiensten, maar je kunt hem ook gebruiken voor particuliere diensten. Je kunt er bijvoorbeeld een auto mee huren wanneer je op vakantie gaat. Dankzij de app kun je je identiteit bevestigen en een digitale sleutel ontvangen. Zo hoef je niet achteraan te sluiten in de rij op het vliegveld.
EU hoopt dat de digitale portemonnee massaal wordt omarmd
Het wordt niet verplicht om de digitale portemonnee te gebruiken. Burgers die ervoor kiezen om het wel te gebruiken, profiteren volgens de EU van een extra veilig digitaal ecosysteem en meer flexibiliteit in het leven na Covid. Het is echter nog maar de vraag in hoeverre landen de digitale portemonnee gaan omarmen en wat er gaat veranderen voor de bestaande verificatie-apps, zoals het Belgische itsme.
De EU hoopt dat de digitale portemonnee massaal wordt opgepakt in alle lidstaten. Het is echter aan de landen zelf om te kiezen in hoeverre ze het plan implementeren. Momenteel werken slechts 19 van de 27 landen in de EU met digitale ID’s, welke niet allemaal compatibel zijn met elkaar.
Tijdens de pandemie zijn raakten veel burgers in rap tempo meer bekend met digitale oplossingen en tools. De EU hoopt dat deze ontwikkeling ervoor zorgt dat meer mensen de nieuwe digitale portemonnee gaan omarmen.
Bescherming van je gegevens
Volgens de EU wordt de digitale portemonnee simpel, veilig en beschermt het mensen online. Je kunt zelf beslissen hoeveel informatie je wilt vrijgeven, in tegenstelling tot bij partijen als Google en Facebook.
Om burgers te beschermen, dwingen EU-functionarissen een structurele scheiding af. Zo voorkomen ze dat bedrijven die toegang hebben tot gebruikersdata deze gegevens voor commerciële activiteiten gebruiken, zoals het promoten van nieuwe producten.
Op dit moment is Brussel druk in gesprek met lidstaten om richtlijnen op te stellen voor de uitrol van de digitale portemonnee. Waarschijnlijk duurt het ongeveer een jaar totdat de app volledig is uitgerold en beschikbaar is voor iedereen in de EU.