Cyberaanvallen via browserextensies blijven gevoelig stijgen

hacker malware adware

In de eerste helft van 2022 werden meer dan 1,3 miljoen gebruikers minstens eenmaal getroffen door bedreigingen die zijn verstopt in browserextensies.

Het aantal slachtoffers van malafide browserextensies zit in de lift. Volgens een onderzoek van Kaspersky hebben hackers al 1,3 miljoen aanvallen gelanceerd via extensies. Dat is meer dan 70% van het aantal gebruikers dat in heel 2021 door dezelfde bedreiging werd getroffen en het jaar is nog niet om.

Bedreigingen in browserextensies kunnen de populaire apps nabootsen en daarmee advertenties invoegen, gegevens over de browsegeschiedenis van gebruikers verzamelen en zelfs naar inloggegevens zoeken, waardoor het een van de meest begeerlijke tools voor cybercriminelen is.

Adware het meest populair

De meest prominente bedreiging die zich onder het mom van browserextensies verspreidde, is adware. Dit is ongewenste software ontworpen om advertenties op het scherm te plaatsen. 70 procent van alle getroffen gebruikers hebben met deze bedreiging te maken.

Anton V. Ivanov, senior securityonderzoeker: “Zelfs browserextensies die geen kwaadaardige payload dragen, kunnen gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer de ontwikkelaars van deze add-ons verzamelde gebruikersgegevens aan andere bedrijven verkopen, waardoor hun gegevens mogelijk worden blootgesteld aan iemand die ze niet had mogen zien.”

lees ook

Weinig budget voor cybersecurity? Waar moet je eerst in investeren?

Het is vandaag belangrijk om in de gaten te houden hoe gerenommeerd en betrouwbaar de ontwikkelaar is en welke toestemmingen de extensie vraagt. Als je de aanbevelingen voor veilig gebruik van browserextensies opvolgt, zijn de risico’s op eventuele bedreigingen minimaal. Beperk ook het aantal extensies dat je tegelijk gebruikt en controleer regelmatig je geïnstalleerde extensies.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home