Het controversiële gezichtsherkenningsbedrijf Clearview AI krijgt een boete van 30,5 miljoen euro voor het aanleggen van illegale databases met meer dan 30 miljard foto’s van gezichten.
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in Nederland legt Clearview AI een boete op van 30,5 miljoen euro en dwangsommen met een maximum van ruim vijf miljoen euro. Het Amerikaanse gezichtsherkenningsbedrijf zou illegaal een database hebben aangelegd met miljarden foto’s van gezichten, waaronder die van Nederlanders en waarschijnlijk ook Belgen. Het bedrijf werd in het verleden al meermaals aangeklaagd voor het oneigenlijk verwerken van foto’s van gezichten.
Gezichtsherkenningsdienst
Clearview is een commercieel bedrijf dat gezichtsherkenningsdiensten aanbiedt aan inlichtingen- en opsporingsdiensten. Het bedrijf kan uit camerabeelden de identiteit van de personen in beeld achterhalen. Hiervoor heeft het bedrijf illegaal een database aangelegd van meer dan 30 miljard foto’s van gezichten. Deze foto’s werden van het internet geplukt en kregen een unieke biometrische code per gezicht. Deze mensen hebben hier nooit toestemming voor gegeven of weten zelfs van niets.
“Gezichtsherkenning is een zeer ingrijpende technologie, die je niet zomaar mag loslaten op iedereen ter wereld”, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. “Staat een foto van jou op internet, dan kun je in de database van Clearview terechtkomen en worden gevolgd.”
lees ook
Uber krijgt recordboete van 290 miljoen euro voor het delen van persoonlijke gegevens
Het is niet de eerste keer dat het Amerikaanse gezichtsherkenningsbedrijf aangeklaagd wordt wegens dergelijke illegale praktijken. Zo kreeg het bedrijf twee jaar geleden een flinke boete van 20 miljoen euro van Frankrijk voor dezelfde feiten: het oneigenlijk verwerken van foto’s van burgers. Ook in België werd Clearview AI kort gebruikt tijdens een proefproject van de Federale politie, met alle gevolgen vandien.
Verboden diensten
Het gezichtsherkenningsbedrijf zegt alleen diensten te leveren aan inlichtingen- en opsporingsdiensten buiten de Europese Unie (EU). Wolfson onderschrijft het belang van veiligheid en de opsporing van criminelen door officiële instantie, maar zeker niet door een commercieel bedrijf zoals Clearview. Wolfson benadrukt dat het gebruik van Clearview verboden is. “Clearview overtreedt de wet en gebruikmaken van de diensten van Clearview is daarmee illegaal.”
Het bedrijf wacht nu een fikse boete van 30,5 miljoen euro en dwangsommen met een maximum van ruim vijf miljoen euro. Clearview heeft geen bezwaar gemaakt tegen dit besluit en kan dus ook niet in beroep tegen de boete.